Επειδή πολλά γράφτηκαν και ακόμα περισσότερα ειπώθηκαν από μεγάλη μερίδα του Τύπου περί εξοπλιστικών δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο ΥΕΘΑ σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ» έσπευσε να διαψεύσει τις παραπάνω προσδοκίες και ελπίδες.
Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εξοπλιστικές επιλογές νέου υλικού, οι οποίες είναι τα 18 Rafale και οι 4 νέες φρεγάτες.
Αξίζει να το διαβάσετε για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις και φρούδες ελπίδες.
Η ερώτηση του δημοσιογράφου είναι η ακόλουθη:
Μπορείτε να μας παρουσιάσετε πώς θα γίνει ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και θα θωρακιστεί περαιτέρω η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας, όπως εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός;
Προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά συγκεκριμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και κατά συνέπεια της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Το τρίπτυχο έχει να κάνει με συγκεκριμένες κινήσεις στα Εξοπλιστικά, ενίσχυση του προσωπικού μέσω προσλήψεων επαγγελματιών σε συγκεκριμένες ειδικότητες και αναβάθμιση -εγώ θα προσέθετα, αναβίωση- της αμυντικής βιομηχανίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και στρατηγικών εταιρικών σχημάτων.
Ασφαλώς και το άμεσο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα Εξοπλιστικά και ιδίως στην πρόσκτηση των δεκαοκτώ “Rafale” και των τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων που έχει ήδη στα χέρια του το Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης σημαντικά είναι τα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, την πρόσκτηση τεσσάρων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας “Romeo” με τρομερές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς και την πρόσκτηση συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων και πυραύλων με πολλαπλασιαστική ισχύ δυνάμεως πυρός και στους τρεις κλάδους.
Πρόκειται για μια σειρά από πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν εισηγηθεί τα Επιτελεία και στη βάση μιας πολύ μεθοδευμένης προτεραιοποίησης απαιτήσεων και αναγκών που έχει επεξεργαστεί το ΓΕΕΘΑ σε βάθος τετραετίας. Δεν πρόκειται για… «εξοπλιστικό μαμούθ» ύψους 10 δισ. όπως εσφαλμένως διαδίδεται αλλά για ένα πρόγραμμα σταδιακής, έξυπνης και εξειδικευμένης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, σε απόλυτη συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να συμβαδίσει με τις όχι απεριόριστες οικονομικές δυνατότητές μας, με διαφάνεια και σεβασμό στη συμβολή του Έλληνα φορολογουμένου, και φυσικά υπό την τελική εποπτεία και έγκριση του Πρωθυπουργού.
Έχουμε μείνει πίσω στη λήψη αυτών των κρίσιμων για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσεων και πρέπει να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και αρκετό χαμένο χρόνο. Μας περιμένει πολλή δουλειά, ήδη όμως έχει γίνει αρκετή, όπως π.χ. προκύπτει από την πρόσφατη ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς σύγχρονων τορπιλλών και αυτού της εν συνεχεία υποστήριξης του στόλου των «Μιράζ 2000-5» με ανταλλακτικά, ύστερα από πολλά χρόνια αδράνειας.
Επιπλέον οφείλουμε να υλοποιήσουμε το στόλο της ουσιαστικής υποστηρίξεως του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων από μια παραγωγική και ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Ζητούμενο δεν είναι μόνο η πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και η συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Όταν θα έχουμε επιτύχει όλα τα παραπάνω, τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια νέα εποχή για την Άμυνα της χώρας με εντυπωσιακή επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο σύνολό τους, ώστε να είμαστε πιο ισχυροί.