Για την πορεία υλοποίησης της ελληνογερμανικής συμφωνίας σχετικά με την αντικατάσταση των ελληνικών BMP-1 με τα γερμανικά Marder-1A3, καθώς και για την πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), ενημέρωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Στον αέρα η ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασης των ελληνικών TOMA BMP-1 με τα γερμανικά Τ/Θ Marder» (δείτε ΕΔΩ).

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των Marder-1A3, ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι «μέχρι σήμερα έχουν ήδη παραληφθεί δεκατέσσερα (14) ΤΟΜΑ, ενώ αναμένεται η παραλαβή επιπλέον έξι (6). Η παράδοση των υπόλοιπων είκοσι (20) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο β’ εξάμηνο τρέχοντος έτους. Αντιστοίχως, έχουν παραδοθεί είκοσι (20) ΒΜΡ-1 και για τα υπόλοιπα αναμένονται οι παραπάνω παραδόσεις».

Περαιτέρω, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΓΕΣ, τα ΒΜΡ-1 αντικαταστάθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται επιχειρησιακό κενό και να εξασφαλίζεται η ομοιομορφία του αμυντικού υλικού. Πρόσθεσε ότι η σταδιακή απόσυρση και αντικατάσταση των ΒΜΡ-1 έχει ξεκινήσει από το 2017 και ότι στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σχεδίασης για την εν λόγω αντικατάσταση, προστέθηκε στην αμυντική διάταξη και ικανός αριθμός των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Μ-1117.

Παράλληλα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε ότι «αναφορικά με την απόκτηση ΤΟΜΑ Lynx και την αναβάθμιση των Leopard, στην παρούσα φάση το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) έχει γνωματεύσει όπως εγκριθεί η ενεργοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων, όπως παρακάτω:

-Αναβάθμιση αρμάτων μάχης Leopard 2Α4, συμπεριλαμβανομένης αρχικής και εν συνεχεία υποστήριξης, για την αναβάθμιση 123 αρμάτων.

-Προμήθεια νέου ερπυστριοφόρου ΤΟΜΑ, συμπεριλαμβανομένης αρχικής και εν συνεχεία υποστήριξης, για την προμήθεια 205 ΤΟΜΑ LΥΝΧ. Η υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, όπως και κάθε εξοπλιστικού προγράμματος, επανέλαβε, εξετάζεται στο πλαίσιο της επαύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΓΕΣ, με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και εντός των δυνατοτήτων του οικονομικού σχεδιασμού εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜοU) που υπογράφηκε μεταξύ του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας και του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τη 16η Σεπτεμβρίου 2022, προβλέπεται η δωρεάν παραχώρηση 40 ΤΟΜΑ MARDER από τη Γερμανία στην Ελλάδα, προς αντικατάσταση των αντίστοιχων σαράντα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1, που θα παραχωρηθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία»