Από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ισχύος και αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα εξελίξεις στον γεωπολιτικό και ενεργειακό τομέα.

Κατα τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του εκθεσιακού περιπτέρου των Ενόπλων Δυνάμεων στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Καμμένος δήλωσε κατηγορηματικά οτι ο Στρατός, η Αεροπορία, το Ναυτικό, υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό

Παράλληλα υπογράμμισε οτι οι Ένοπλες Δυνάμεις δράττονται της ευκαιρίας και συμμετέχουν ενεργά στην Έκθεση, προβάλλοντας το έργο τους στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας των Γενικών Επιτελείων.

«Η ανάδειξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έλληνα πολίτη είναι χρέος μας και σ’ αυτή την προσπάθεια έχω υπάρξει αρωγός και θα συνεχίσω να είμαι, ιδίως σε πρωτοβουλίες όπως της δημιουργίας αυτού του περιπτέρου, για να προβάλλουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις, που 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο διαφυλάττουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και παράλληλα είναι δίπλα στον πολίτη με κοινωνική δράση».

Στην πρώτη Έκθεση μετά την έξοδο από την κρίση, μετά το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα, ο ΥΕΘΑ ανέφερε οτι οι πρωτοβουλίες αυτές «φέρνουν πιο κοντά το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έλληνα πολίτη, αναδεικνύοντας την προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία, η οποία είναι αποδεδειγμένη σε κάθε δύσκολη περίσταση και αναγνωρισμένη  από κάθε Έλληνα και Ελληνίδα».

Απέδωσε δε έμφαση στο γεγονός οτι στη φετινή ΔΕΘ συμμετέχει πλήθος ελληνικών και ξένων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας, γεγονός που προσδίδει παγκόσμια δυναμική στην διοργάνωση και ενισχύει παράλληλα τους διακρατικούς δεσμούς των χωρών που εκπροσωπούν με τη χώρα μας.

 

Απευθυνόμενος προς τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο Πάνος Καμμένος έδωσε σε συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του, το στίγμα των επερχόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή:

 «Μαζί θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Η στρατιωτική συμφωνία επεκτείνεται και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι ένας στρατηγικός εταίρος σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Από τώρα πάμε στο επόμενο βήμα. Μετά την οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης προχωρούμε στην συμφωνία για την ενέργεια. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για το μέλλον».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε να αναφέρει την διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας ιδίως σε δύσκολες χρονικές περιόδους:

 «Μαζί χτίσαμε, ανανεώσαμε και ενισχύσαμε αυτή τη συμμαχία. Για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι παρούσες τώρα, αλλά ήταν παρούσες και σε δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι ΗΠΑ ήταν σύμμαχος και όχι δανειστής. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, γιατί στέλνετε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και το μέλλον της Ελλάδας.

 Ήμασταν πάντα μαζί. Ήμασταν μαζί σε εύκολες, αλλά και σε δύσκολες στιγμές. Στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σας οφείλουμε την ένταξή μας στο Σχέδιο Μάρσαλ. Αυτή η χώρα χτίστηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη βοήθεια των ΗΠΑ.

 Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την ελληνική ομογένεια. Έχουμε εδώ ως αντιπροσώπους τρεις γερουσιαστές που προέρχονται από την ελληνική ομογένεια και έχουν βοηθήσει πολύ για αυτή τη φιλία και συμμαχία».