H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί μεγάλη τομή και «game changer» στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής στην οποία αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις επικείμενες αλλαγές στη θητεία και στους εξοπλισμούς. Όπως δήλωσε, «η Αμυντική Καινοτομία, στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στο οποίο θα συμμετέχουν βιομηχανίες του αμυντικού χώρου, startups, Πανεπιστήμια, Στρατιωτικές Σχολές και Ερευνητικά Κέντρα. Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από την νέα διεύθυνση Μετεξέλιξης και Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το εκπληκτικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα εκτός και εντός συνόρων, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Στόχος να αποκτήσει η χώρα τεχνογνωσία και να μετατραπεί από καταναλωτής σε παραγωγό προηγμένης τεχνολογίας».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι «το γεγονός ότι υπάρχει ηρεμία αυτή τη στιγμή επί του πεδίου είναι πολύ θετικό. Ωστόσο, η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας από την Τουρκία αλλά και η διατήρηση του Casus Belli υπονομεύουν την προοπτική γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεων μας, όπως και το γεγονός ότι διατηρούνται ανυπόστατα θέματα, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Θα ήταν ευχής έργον, πρόσθεσε, η ηγεσία της Τουρκίας να επιδείξει ευθυκρισία και βούληση για οριστική αλλαγή σελίδας. Αλλά όσο επιμένει η γειτονική χώρα στην αναθεωρητική λογική, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές ικανότητες. Αυτό πράττουμε με την «Ατζέντα 2030», με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις μας περνούν σε μια νέα εποχή».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η επιστολή LoA ( (Letter of Offer and Acceptance) για τα F-35 θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των Φρεγατών Constellation. Είναι κομβικής σημασίας προγράμματα, όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τις δυνατότητες των ναυπηγείων μας. Η προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, κυρίως από την πώληση παλαιοτέρων αεροσκαφών», διευκρίνισε. Όπως σημείωσε με έμφαση: «Όσον αφορά τα F-35, η επιστολή LoA θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των Φρεγατών Constellation. Είναι κομβικής σημασίας προγράμματα, όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τις δυνατότητες των Ναυπηγείων μας. Η προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, κυρίως από την πώληση παλαιοτέρων αεροσκαφών».