Εκτενής ενημέρωση στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλαβε χώρα σήμερα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκο Παναγιώτοπουλο. Ο ΥΕΘΑ σημείωσε πως τα εξοπλιστικά προγράμματα με επίκεντρο την απόκτηση των τριών Γαλλικών φρεγατών FDI HN καθώς και των 18+6 (σύνολο 24) Rafale προχωρούν κανονικά και οι συμβάσεις εισάγονται προς τελική κύρωση στη Βουλή τον Ιανουάριο του νέου έτους. Ανέφερε πως το κόστος των Γαλλικών FDI HN είναι στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και πως τα δυο πρώτα πλοία θα παραδοθούν στο ΠΝ την Άνοιξη και το Φθινόπωρο του 2025. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς και οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει στη τελική συμφωνία. Ο ΥΕΘΑ όπως είπε στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους η ελληνική πλευρά πέτυχε την σημαντική εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και αρκετών ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων υπερσύγχρονων Γαλλικών φρεγατών.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τα εξοπλιστικά του ΠΝ διευκρίνησε πως ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 3 προορίζονται για τις νέες φρεγάτες, το 1.5 δισεκατομμύριο για τις κορβέτες ενώ το υπόλοιπο της τάξης των 500 εκατομμυρίων για τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί στο σύνολο των πλοίων αλλά σε ορισμένα εξ αυτών. Όπως επισήμανε η πρώτη κορβέτα θα ναυπηγηθεί εκτός Ελλάδας και οι υπόλοιπες στα ναυπηγεία είτε του Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας. Πρόσθεσε πως όντως κατατέθηκε πρόταση από την ιταλική Ficantieri η οποία με όχημα τα ναυπηγεία διεκδικεί το πρόγραμμα κορβετών του ΠΝ. Θετικές είναι οι εξελίξεις και στο πρόγραμμα απόκτησης τορπιλών για τα υποβρύχια του ΠΝ αφού μετά από πολυετείς καθυστερήσεις το ΠΝ θα παραλάβει επιτέλους νέες τορπίλες (Seahake Mod 4).

Στις 19 Ιανουαρίου προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης τα πρώτα 6 Rafale. Επίσης, όπως εξήγησε στα εξοπλιστικά της ΠΑ περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50. Ενίσχυση από πλευράς Ισραήλ αναμένεται να λάβει η ΠΑ για τη τεχνική υποστήριξη του στόλου των C-130 λέγοντας πως το αεροπορικό επιτελείο επεξεργάζεται και έχει συναινέσει στην εμπλοκή των Ισραηλινών ώστε μέρους του στόλου να συντηρείται εκεί.

Ως προς τη δυνητική προοπτική απόκτησης του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς ο ΥΕΘΑ επανέλαβε πως υπάρχει η πρόθεση για την προμήθεια του με ένα αρχικό κόστος της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων αλλά σίγουρα όπως είπε θα απαιτηθούν και επιπρόσθετα ποσά ανεβάζοντας το συνολικό κόστος. Τον Φεβρουάριο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα ο Έλληνας ΥΕΘΑ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του.