Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης – Ειδικών Επιχειρήσεων «Περσέας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Όπως ανακοινώθηκε, την τελετή παρακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το πλοίο αποτελεί μία ακόμα ευγενική δωρεά του προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή και υποναύαρχου ε.τ. Δρ. Παναγιώτη Λασκαρίδη ΠΝ στο Πολεμικό Ναυτικό. Η ονοματοδοσία έγινε από την ανάδοχο δόκιμη υπαξιωματικό της ΣΜΥΝ 3ης Τεχνικών Πυρομαχικών Κωνσταντίνα Μπογδανάκη.

Αναφερόμενος στην ονοματοδοσία και την ένταξη του πλοίου «Περσέας» στο Πολεμικό Ναυτικό, ο κ. Δένδιας ανάφερε ότι «σηματοδοτεί και αυτή η ημέρα τη νέα εποχή ενίσχυσης της ναυτικής ισχύος της πατρίδας μας». «Είμαστε περήφανοι για το Πολεμικό μας Ναυτικό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Λέγεται ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό ουδέποτε ηττήθηκε. Και σήμερα, αφενός προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, φρουρώντας τον εθνικό θαλάσσιο χώρο και αφετέρου προβάλλει τη σημαία μας σε μια σειρά αποστολών μεγάλης εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, είτε έξω από τις ακτές του Λιβάνου σε επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών, είτε στην επιχείρηση «IRINI», βόρεια από τις ακτές της Λιβύης, είτε στην επιχείρηση «ASPIDES», την πιο μεγάλη επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

«Το Ναυτικό μας εκσυγχρονίζεται. Νέες μονάδες ήδη υπό κατασκευή, οι φρεγάτες FDI, θα είναι σε λίγους μήνες εδώ, στο ναύσταθμο Σαλαμίνας» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. Επιχειρούνται, είπε, και νέες προσεγγίσεις, «όπως με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, όπου αναζητούμε νέες δυνατότητες με πολλαπλασιαστές ισχύος που θα επιτρέψουν στο ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο να εκδηλώσει τις τεράστιες δυνατότητές του». «Έχω τη στέρεη ελπίδα ότι μετά από ελάχιστα χρόνια το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στην ιστορία της πατρίδας μας, έχοντας αντιμετωπίσει τις μεγάλες επιλογές των καιρών, έχοντας προχωρήσει στο νέο πρόγραμμα των υποβρυχίων, στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος δυναμικού, σε συνδυασμό με την απόκτηση των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων» επεσήμανε. Εξήγησε, δε, ότι το σημαντικό «σήμερα δεν είναι μόνο η ένταξη ενός πλοίου στο στόλο ή η μεγάλη προσφορά -και δεν είναι η μόνη- του ναυάρχου Λασκαρίδη». «Είναι», συνέχισε, «η ανάμνηση ενός εθνικού παραδείγματος, το οποίο, πιστεύω ότι έφτασε την πατρίδα μας έως εδώ. Και αυτό το εθνικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα των μεγάλων ευεργετών, των ανθρώπων αυτών που το περίσσευμα, και πολλές φορές και το υστέρημα του κόπου της ζωής τους, το επένδυσαν και το δαπάνησαν στο μέλλον του τόπου, στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους».

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας διατύπωσε την «ευθεία πρόσκληση και την παράκληση προς τον ελληνικό εφοπλισμό, ο οποίος διάγει, δόξα τω Θεώ, λαμπρές ημέρες: να συμμεριστεί και να ακολουθήσει το παράδειγμα του ναυάρχου Λασκαρίδη, διότι η πατρίς το έχει πάντοτε ανάγκη». Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλειος Στίγκας, οι βουλευτές Διονύσιος Χατζηδάκης, Στέφανος Γκίκας, Νικόλαος Βλαχάκος, Γεώργιος Βρεττάκος, Μιχαήλ Λιβανός και Δημήτριος Μαρκόπουλος, καθώς και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α Ευάγγελος Αποστολάκης, ο μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων. Από τη στρατιωτική ηγεσία στην τελετή παρευρέθησαν, ακόμη, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο διευθυντής Α’ Κλάδου ΓΕΣ, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καραμανίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΣ. Παρόντες ήταν, επίσης, ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, οι πρώην αρχηγοί ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, ναύαρχος ε.α. Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ναύαρχος ε.α. Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, καθώς και ο πρώην υπαρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος ε.α. Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ.