Με τη χαρακτηρηστική φράση «Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες, είναι χώρες που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία.

Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη θα συζητηθούν θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θα υπάρξει ενημέρωση για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας βάση του οποίου θα κινηθεί ο Στρατός Ξηράς.

Αναλυτικά ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σημείωσε από το Ελσίνκι:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ελσίνκι, στην πρώτη επίσκεψή μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Είναι η τρίτη μου βεβαίως (επίσκεψη) ως Υπουργός της κυβέρνησης Mητσοτάκη. Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες, είναι χώρες που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών. Συνάντησα τον ομόλογό μου προ ολίγου, τον κύριο Άντι Χακάνεν. Είχαμε μία βαθιά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατ’ αρχάς για τα θέματα που δημιουργούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από αυτήν, για την πορεία της Ευρώπης και την δημιουργία ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην βόρεια Αφρική και στην υποσαχάρια Αφρική. Και είχαμε την ευκαιρία επίσης να συζητήσουμε για έναν από τους κύριους λόγους της επίσκεψής μου. Την «Ατζέντα 2030» για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την πρόθεσή μας να αντιγράψουμε το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε μετά από λίγο θα επισκεφτώ και μία Μονάδα του Φινλανδικού στρατού, όπου θα έχω αναλυτική συζήτηση με τους αξιωματικούς της.

Επίσης, θα επισκεφτώ μετά από λίγο το Κέντρο το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών. Εκεί υπηρετούν και Έλληνες Αξιωματικοί. Θα έχω ακόμη την δυνατότητα να συναντήσω στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Φινλανδίας. Όπως ξέρετε, σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε στη Βουλή των Ελλήνων το νομοθέτημα για την καινοτομία στην Άμυνα, την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα. Και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρίες – μερικές είναι παγκοσμίου επιπέδου – να συμμετέχουν και αυτές σε αυτήν την προσπάθεια.