Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, με θέμα: «Απόλυση 36 εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο», έδωσε λεπτομέρειες για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) κατόπιν αναγκών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Το πλέον σημαντικό είναι αυτό της αναβάθμισης ρουκετών.

Την 1η Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (μέτοχος και ιδιοκτήτης) αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΑΣ κατά € 29 εκατομμύρια για κάλυψη αναγκών, € 15 εκατομμύρια για εξόφληση τρίτων, € 4 εκατομμύρια για μισθοδοσία και € 10 εκατομμύρια για προμήθεια πρώτων υλών. Παράλληλα, Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, προσπαθεί να κάνουμε ότι μπορεί για την κατάθεση κάποιων παραγγελιών οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν τα ΕΑΣ.

Ως προς τα προγράμματα, ο ΥΕΘΑ, είπε ότι το ΓΕΣ έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες, οι οποίες προϋποθέτουν χρόνο, για την ενεργοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων με την εταιρία ΕΑΣ: (α) Προμήθεια χιλίων ελαφρών πολυβόλων FN Minimi με συνολικό εκτιμώμενο κόστος € 10,9 εκατομμύρια (β) Μετατροπή 500 πολυβόλων με Ταχεία Αλλαγή Κάννη (ΤΑΚ) με συνολικό εκτιμώμενο κόστος € 2,132 εκατομμύρια (γ) Αναβάθμιση ρουκετών των 122 χιλιοστών με συνολικό εκτιμώμενο κόστος € 87 εκατομμύρια και (δ) Προμήθεια φυσιγγίων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος από € 14-14,5 εκατομμύρια.