Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ κ. Νικόλαου Καραθανασόπουλου με θέμα: «Απόλυση 36 εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του ΥΕΘΑ στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη από τα ΕΑΣ κατόπιν αναγκών του ΓΕΣ. Το πλέον σημαντικό είναι αυτό της αναβάθμισης ρουκετών.

Την 1η Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή τον μέτοχο και ιδιοκτήτη) αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΑΣ κατά 29 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη αναγκών, δεκαπέντε εκατομμύρια για εξόφληση τρίτων, τέσσερα εκατομμύρια για μισθοδοσία και δέκα εκατομμύρια για προμήθεια πρώτων υλών. Παράλληλα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την κατάθεση κάποιων παραγγελιών οι οποίες, όντας εμείς ο μόνος πελάτης, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο και συνεπώς τις θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ.

Έτσι, το ΓΕΣ έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες -οι οποίες προϋποθέτουν χρόνο- για την ενεργοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων με την εταιρία ΕΑΣ:

  • Προμήθεια χιλίων ελαφρών πολυβόλων FN Minimi με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος περίπου 10,9 εκατ. ευρώ.
  • Μετατροπή πεντακοσίων πολυβόλων μηχανικής πυροδότησης Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 2,132 εκατ. ευρώ.
  • Αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 87 εκατ. ευρώ.
  • Προμήθεια φυσιγγίων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος από 14 ως 14,5 εκατ. ευρώ. Ξέρετε τα φυσίγγια δεν παρασκευάζονται στο Αίγιο, αλλά συνολικά από τα ΕΑΣ σε άλλο εργοστάσιό τους.

Το ΓΕΣ προτίθεται να κάνει παραγγελίες για υλοποίηση παραπάνω προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους περί τα 115 εκατ. ευρώ Τα χρονοδιαγράμματα έχουν σχέση με τις διαδικασίες κατακύρωσής τους στα ΕΑΣ.

Κατά την Δευτερολογία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε:

«Κύριε συνάδελφε,

ο Νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις στη διαδικασία αλλά δεν είναι απαγορευτικός για προσλήψεις. Για παράδειγμα στην ΕΑΒ -όπου υπάρχει έργο και ανάγκη- δρομολογούνται προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Άρα το θέμα είναι πάνω από όλα να υπάρχει σταθερή ροή δουλειάς, δηλαδή έργο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ό,τι μπορούμε και πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, διερευνήσαμε κάθε πιθανότητα να κατατεθούν κάποιες παραγγελίες, ώστε τα ΕΑΣ να έχουν δουλειά και να υπάρχει ανάγκη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά στο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, είναι εσωτερική απόφαση – υπόθεση της Διοίκησης των ΕΑΣ. Θεωρώ ότι αν υπήρχε «περίσσευμα εργασίας», το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν αυτή τη στιγμή είναι να προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους εργαζομένους. Αυτό δεν υφίσταται επί του παρόντος. Έχουμε όμως πει σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι μία βιομηχανία σαν τα ΕΑΣ, ένας πυλώνας προμήθειας Αμυντικού Υλικού στη χώρα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία εν ζωή, και βέβαια δεν έχουμε πει κάτι για σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Μιας που το αναφέρατε, το «Εθνικό Τυφέκιο» είναι ένα πραγματικά εμβληματικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε -και το έχω πει δημόσια- να σηματοδοτήσει την περιέλευση των ΕΑΣ σε πορεία άνθησης και πυρετώδους παραγωγής. Είναι όμως ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε εξαγγείλει μεν, αλλά δε, δεν έχουμε δρομολογήσει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό της αναβάθμισης των Εξοπλιστικών Συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε πει όμως ότι όποτε προκύψει, θα γίνει με όρους συμπαραγωγής και το νέο «Εθνικό Τυφέκιο» θα παραχθεί στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, όπου παράγονται όπλα. Τα πυρομαχικά και τα βλήματα διαμετρήματος, παράγονται, στα άλλα εργοστάσια των ΕΑΣ.

Επομένως το μέλλον μπορεί να είναι το πρόγραμμα για το «Εθνικό Τυφέκιο» πλην όμως, δεν είναι αμέσου αποδόσεως. Δεν πρόκειται να προκηρυχθεί, εξ όσων γνωρίζω, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, θα ήταν όμως η λύση.

Στο αναμεταξύ, ο στόχος είναι να διατηρηθούν τα ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργία, επομένως και ανάγκη για προσωπικό που εργάζεται για τις παραγγελίες που δρομολογεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν συνεννόησης και με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άλλωστε έδωσε τη συναίνεσή του για την οικονομική «ένεση» στα ΕΑΣ διά της αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου, τα 29 εκατ. ευρώ που σας είπα, με το δεδομένο ότι θα υπάρξουν παραγγελίες.

Θέλουμε να διατηρηθούν τα ΕΑΣ εν ζωή. Αυτή είναι μια απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης και επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους παρέχοντας στα ΕΑΣ μία ροή παραγγελιών, ώστε να εξακολουθήσει η λειτουργία τους και να απασχολείται το εργατικό προσωπικό σε αυτά τα προγράμματα. Υπάρχουν οι αναπόφευκτες διαδικασίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν προγράμματα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Από κει και πέρα, αν υπάρχουν νεκρά διαστήματα, αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να ρυθμίσει εσωτερικά η Διοίκηση της εταιρείας αναφορικά με την απασχόληση των εργαζομένων της, όπως προκύπτει από το διευθυντικό δικαίωμα. Διοικείται η εταιρεία. Δεν διοικεί ο Υπουργός Άμυνας, ούτε βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών.

Ως σημαντικό στοιχείο της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας κρίνουμε ότι τα ΕΑΣ πρέπει να διατηρηθούν σε παραγωγική λειτουργία ή ότι το μέλλον με το «Εθνικό Τυφέκιο» προβλέπεται ευοίωνο, αλλά αυτό δεν θα προκύψει αύριο ή σε μία εβδομάδα ή σε δύο – τρεις μήνες. Το «Εθνικό Τυφέκιο» θα ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό. Ξέρετε τις προτεραιότητές που έχουμε δώσει αυτό το διάστημα με τα μεγάλα Εξοπλιστικά που υλοποιούμε αλλά και το «Εθνικό Τυφέκιο» βρίσκεται κάπου εκεί.

Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να στηρίξουμε τη λειτουργία των ΕΑΣ μέσα από μία παραγωγική διαδικασία που εργαζόμενοι θα υλοποιούν παραγγελίες και θα δουλεύουν. Κι εκεί στηρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για να εξευρεθούν -όπως είπα- και τα χρήματα για να αγοραστούν πρώτες ύλες, και να προχωρήσουν παραγγελίες. Στηρίζει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του τρόπου που σας εξήγησα.

Σας ευχαριστώ».