Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η επίσημη δήλωση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή στη δημιουργία της «Ευρώπης της Άμυνας», μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Επίσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας καλωσόρισε τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όπως επεσήμανε στην ομιλία του δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή άμυνα χωρίς σεβασμό στα σύνορα της Ευρώπης, όπου ανατολικά είναι τα ελληνικά σύνορα. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος που είναι και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος, ούτε τα ελληνικά χωρικά ύδατα που είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.

Στη σύνοδο συζητήθηκε ακόμη η ουσιαστική συγχρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της έρευνας και της τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας, καθώς και η ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στη δίκαιη γεωγραφική κατανομή των πόρων και στη διασυνοριακή συνεργασία ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, στο πλαίσιο της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλυσε την πρότασή του για μια συλλογική συνεργατική δράση στα πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.