Στις 11 Μαΐου η αμερικανική Raytheon ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τον Αμερικανικό Στρατό, ύψους $ 7,9 εκατομμυρίων, για την έναρξη σχεδίασης του νέου πυρομαχικού πυροβολικού XM-1155, το οποίο προορίζεται για χρήση από το υπό ανάπτυξη πυροβόλο M-1299 ERCA (Extended Range Cannon Artillery), αλλά και από τα εν υπηρεσία M-109A7. Το πρόγραμμα XM-1155 αναπτύσσει η Raytheon, σε συνεργασία με τον ολλανδικό οργανισμό εφαρμοσμένης επιστημονική έρευνας (TNO).

Τα νέα βλήματα θα ενσωματώνουν κινητήρα ramjet και θα επιτυγχάνουν μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 95 χιλιομέτρων περίπου, από το M-1299, το οποίο θα ενσωματώνει μακρύτερη κάννη, σε σχέση με το M-109A7. Προφανώς το μέγιστο βεληνεκές, από το M-109A7 θα είναι μικρότερο των 95 χιλιομέτρων, αλλά σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από τα 40 χιλιόμετρα που είναι με τα σημερινά βλήματα. Ο TNO είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του κινητήρα ramjet, ενώ η Raytheon έχει αναλάβει την ανάπτυξη του βλήματος και την ενσωμάτωση του κινητήρα.

Το XM-1155 θα μπορεί να προσβάλει σταθερούς και κινούμενους χερσαίους και θαλάσσιους στόχους, χάρη στη χρήση συστήματος καθοδήγησης GPS/INS, για την προσέγγιση στην περιοχή ενδιαφέροντος, ενώ στην τερματική φάση θα χρησιμοποιεί συνδυασμό ραντάρ χιλιομετρικού κύματος και υπέρυθρου συστήματος καθοδήγησης προκειμένου να προσβάλει στο στόχο με ακρίβεια, ημέρα και νύχτα και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στην ουσία το XM-1155 αποτελεί εξέλιξη του XM-1113, το οποίο επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 65 χιλιόμετρα περίπου.

Τα βλήματα XM-1113 και XM-1155 δεν θα είναι τα μόνα πυρομαχικά που θα αυξήσουν το μέγιστο βεληνεκές του αμερικανικού πυροβολικού στα 65 και 95 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Την εικόνα συμπληρώνει και το υπό ανάπτυξη σύστημα GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), που αναπτύσσει η σουηδική Saab, σε συνεργασία με την αμερικανική Boeing. Το GLSDB δεν είναι άλλο από την έκδοση χερσαίας εκτόξευσης των κατευθυνόμενων βομβών SDB. Κατά τη διάρκεια δοκιμών το GLSDB πέτυχε μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 100 χιλιομέτρων.

Το GLSDB ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης λέιζερ και μπορεί να εμπλέξουν και κινούμενους στόχους. Ουσιαστικά πρόκειται για κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού αυξημένου βεληνεκούς, σε σχέση με τα συμβατικά. Μετά την εκτόξευση η βόμβα SDB αποχωρίζεται από τον κινητήρα, σε προκαθορισμένο ύψος, και στη συνέχεια κινείται για την προσβολή στόχων στο έδαφος ή στη θάλασσα, λειτουργεί δηλαδή και ως σύστημα παράκτιας άμυνας. Και στις δύο περιπτώσεις το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα.