Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA : European Defense Agency) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα BATTAGE (BATTeries AGE), τριετούς διάρκειας, με αντικείμενο το σύστημα παρακολούθησης και πρόβλεψη της καλής λειτουργίας των μπαταριών, σε αεροσκάφη και UAV, σύστημα το οποίο είναι γνωστό ως PHM (Prognostic Health Management). Με επικεφαλής την Ιταλία και με τη συμμετοχή του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, το πρόγραμμα στοχεύει στην καινοτομία συστημάτων ισχύος αεροσκαφών, με επίκεντρο τα υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη και τα στρατιωτικά UAV. Το πρόγραμμα εστιάζει σε έναν (1) νέο τύπο επαναφορτιζόμενης μπαταρίας που χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη και UAV και ονομάζεται Structural Li-Ion/Po Battaries (Δομικές Μπαταρίες Λιθίου-Πολυμερούς).
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μπαταρίες, οι Δομικές Μπαταρίες όχι μόνο αποθηκεύουν ενέργεια, αλλά βοηθούν και στη δομική στήριξη του αεροσκάφους και του UAV, γεγονός που μπορεί να μειώσει το συνολικό βάρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς κάθε κιλό βάρους που εξοικονομείται συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης του καυσίμου και των επιδόσεων. Με την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων, για την παρακολούθηση της καλής λειτουργίας αυτών των μπαταριών, το πρόγραμμα στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι διαρκούν περισσότερο και αποδίδουν αξιόπιστα. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην πρόβλεψη για τον ιδανικό χρόνο χρήσης των μπαταριών, μειώνοντας τον κίνδυνο αστοχίας και αυξάνοντας την ασφάλεια των πτήσεων, ειδικά για τα UAV που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αναλυτικά, οι στόχοι του προγράμματος είναι:
1/ Σχεδιασμός δικτύου αισθητήρων και συστήματος διαχείρισης μπαταριών, με τη δημιουργία ενός (1) πολυλειτουργικού και προηγμένου συστήματος διαχείρισης μπαταριών, σύμφωνο με τα πρότυπα κατασκευής των Δομικών Μπαταριών.
2/ Εφαρμογή διαγνωστικών και προγνωστικών αλγορίθμων για την έγκαιρη ανίχνευση ανωμαλιών και αστοχιών, την ενίσχυση της ασφάλειας και της επιχειρησιακής απόδοσης των αεροσκαφών και των UAV.
3/ Εργαστηριακές δοκιμές, σε πρωτότυπες Δομικές Μπαταρίες και εξαρτήματα UAV, υπό ρεαλιστικές συνθήκες λειτουργίας για την αξιολόγηση της αντοχής και της απόδοσης τους.
4/ Επέκταση της μεθοδολογίας, από το επίπεδο της δοκιμής έως και την πλήρη πιστοποίηση, σε επίπεδο εξαρτημάτων UAV.
Όπως είπαμε στο πρόγραμμα BATTAGE συμμετέχουν η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Γερμανία. Σε επίπεδο εταιριών και φορέων, στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Πολυτεχνείου του Μιλάνου και το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών την Ιταλίας, το βελγικό κέντρο CENAERO (Centre de Recherche en Aéronautique), το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής, το Πανεπιστήμιο Πατρών, από την Ελλάδα, το Ολλανδικό Κέντρο Αεροδιαστημικής και η Tulip Tech, από την Ολλανδία.