Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης για τη συμμετοχή της στη διεθνή έκθεση «ILA 2018», η οποία πραγματοποιείται στη Γερμανία (25-29 Απριλίου) η τουρκική TÜBİTAK SAGE ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την ανάπτυξη της έκδοσης της κατευθυνόμενης βόμβας KGK (Kanatlı Güdüm Kiti) με στόχο της αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς από τα 112 χιλιόμετρα (άφεση από το ανώτατο δυνατό ύψος και την μέγιστη δυνατή ταχύτητα) στα 500 χιλιόμετρα (με τις ίδιες συνθήκες υψομέτρου και ταχύτητας).

Η φιλοσοφία της νέας έκδοσης είναι η ενσωμάτωση και η χρήση προωθητικού κινητήρα μέχρι την τερματική φάση της πτήσης και, στη συνέχεια, λειτουργία της KGK με συμβατικό τρόπο, δηλαδή την χρήση των πτερυγίων και της κινητικής ενέργειας για το υπόλοιπο της πτήσης και την προσβολή του στόχου. Στη νέα έκδοση οι βόμβες KGK θα μπορούν να εκτοξευτούν και από το έδαφος, πιθανότατα όμως με μικρότερο βεληνεκές.

Υπενθυμίζουμε ότι η συλλογή KGK τροποποιεί βόμβες τύπου Mk.82 των 500 λιβρών και Mk.83 των 1.000 λιβρών, ενώ η συλλογή HGK (Hassas Güdüm Kiti) τροποποιεί βόμβες τύπου Mk.84 των 2.000 λιβρών.

Η KGK ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της στα τέλη του 2015, ενώ το 2016, και έως τις αρχές του 2017, εκτελούσε σειρά προγραμματισμένων δοκιμών από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK). Ενσωματώνει το σύστημα υποβοήθησης πλοήγησης και καθοδήγησης KGKSS-82 της Roketsan, το οποίο αυξάνει την ακρίβεια προσβολής των βομβών, αλλά και το βεληνεκές τους, ιδιαίτερα εάν αφεθούν από μεγάλο ύψος.