Η ιταλική Fincantieri ανακοίνωσε την έναρξη ναυπήγησης της κορβέτας «Al Zubarah», κλάσης «Doha», τύπου MRC (Mulri-Role Corvette), για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού του Κατάρ. Η παράδοση του πλοίου έχει προγραμματιστεί για το 2021. Συνολικά το Κατάρ θα αποκτήσει τέσσερις (4) κορβέτες, δύο (2) περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης και ένα (1) πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, έναντι € 4 δισεκατομμυρίων.

Ο συνδυασμός εξοπλισμού, που έχει επιλέξει το Κατάρ είναι: 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Aster-30 Block.1, οκτώ (8) πυραύλους κατά πλοίων MM-40 Block.3 Exocet, ένα (1) κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών και δύο (2) πολυβόλα των 30 χιλιοστών σε τηλεχειριζόμενους πύργους Marlin, τορπίλες, ένα (1) σύστημα εγγύς προστασίας RAM των 21 θέσεων και τέσσερα (4) συστήματα αυτοπροστασίας Sylena Mk.2.

Το μήκος των πλοίων είναι 107 μέτρα, το πλάτος τους είναι 14,7 και το βύθισμα τους 4,20 μέτρα, ενώ το εκτόπισμα τους, με πλήρη φόρτο, είναι 3.250 τόνοι. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 28 κόμβοι (52 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ η ακτίνα δράσης είναι 3.500 ναυτικά μίλια (6.482 χιλιόμετρα) με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα). Το σύστημα πρόωσης θα είναι τύπου CODAD, οι απαιτήσεις επάνδρωσης 98 άτομα και μπορεί να υποστηρίξει ελικόπτερο επιπέδου ΝΗ-90.

Τα συγκεκριμένα πλοία είναι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού προγράμματος κορβέτας στο οποίο πρόσφατα εντάχθηκε και η Ελλάδα. Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα σχεδίαση κορβέτας πολλαπλού ρόλου με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα. Ενσωματώνουν σύγχρονα ηλεκτρονικά και αισθητήρες ενώ ο οπλισμός τους είναι συνάρτηση των απαιτήσεων του πελάτη.