Τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries (HHI) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η ναυπήγηση της πρώτης, από τις δύο φρεγάτες τύπου HDF-3000, για λογαριασμό του Πολεμικού ναυτικού των Φιλιππίνων. Το κόστος ναυπήγησης των δύο φρεγατών ανέρχεται στα € 580 εκατομμύρια, δηλαδή € 290 εκατομμύρια ανά πλοίο.

Οι εργασίες ναυπήγησης ξεκίνησαν με την κοπή του ελάσματος, την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, το πλοίο θα καθελκυστεί τον Μάιο του 2019 και θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό των Φιλιππίνων το δεύτερο μισό του 2020. Εντωμεταξύ η ναυπήγηση του δεύτερου πλοίου αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και να παραδοθεί το πρώτο μισό του 2021.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2016 οι Φιλιππίνες επέλεξαν τα ναυπηγεία HHI για το πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Οι HDF-3000 έχουν μήκος 107 μέτρα και εκτόπισμα 2.600 τόνους. Θα έχουν την ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας και ηλεκτρονικού πολέμου.

Για την αυτοπροστασία τους, και μετά από εκτεταμένες επιχειρησιακές δοκιμές οι Φιλιππίνες κατέληξαν στην επιλογή του συστήματος C-Guard εκτόξευσης αναλώσιμων και αντιμέτρων της Terma, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένη προστασία απ’ όλες τις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες απειλές. Το C-Guard χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή SeaGnat διαμετρήματος 130 χιλιοστών, ο οποίος μπορεί να εκτοξεύσει αντίμετρα είτε κατά μονάδα είτε ως ομοβροντία σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο.