Το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα πρώτα τρία (3) επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Longbow Apache μεταφέρθηκαν, με πλοίο, στις ΗΠΑ για να αναβαθμιστούν στο επίπεδο AH-64E Guardian Apache, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού συμβολαίου του 2018. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση η επόμενη παρτίδα ελικοπτέρων θα αναχωρήσει από την Ολλανδία τον Φεβρουάριο του 2021. Ο χρόνος αναβάθμισης κάθε ελικοπτέρου είναι δύο (2) χρόνια περίπου. Συνολικά η Ολλανδία θα αναβαθμίσει 28 ελικόπτερα με τα πρώτα να παραδίδονται αναβαθμισμένα στα μέσα του 2023, ενώ το τελευταίο θα παραδοθεί το 2025. Το κόστος της αναβάθμισης ανέρχεται στα $ 1,191 δισεκατομμύρια, δηλαδή $ 42,5 εκατομμύρια ανά ελικόπτερο.

Τα 28 ολλανδικά AH-64D Logbow Apache ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και 20 χρόνια περίπου και η Ολλανδία θέλει να τα διατηρήσει επιχειρησιακά έως το 2045-2050. Εκτός από την απόκτηση νέων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, η αναβάθμιση κρίθηκε ως επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο Αμερικανικός Στρατός, που είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του ελικοπτέρου, σταματά, σταδιακά, να υποστηρίζει τα AH-64D, καθώς τα αναβαθμίζει στο νεότερο επίπεδο AH-64E. Συνεπώς το κόστος υποστήριξης των AH-64D αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω πιστώσεων FMS (Foreign Military Sales), θα είναι εκτεταμένο και θα αφορά την εγκατάσταση νέων δομικών μερών της ατράκτου, νέου συστήματος μετάδοσης της κίνησης, στροφείων, ενώ θα αναβαθμιστούν και οι κινητήρες.

Comments

  1. Σε θεωρητικό επίπεδο πάντα, τα ελληνικά ΑΗ-64Α+ θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στο επίπεδο -Ε, ή λόγω της παλαιότητας της έκδοσης -Α+ δεν είναι εφικτό;

  2. Δύο χρόνια για να αναβαθμιστεί το κάθε ένα σε – Ε; Μα καλά τι στο καλό; Γιατί τόσο πολύ;
    Φαντάζομαι ότι ότι το κόστος της αναβάθμισης των δικών μας Α+ σε – Ε θα είναι λίγο λιγότερο από το να αγοράσεις ένα καινούργιο – Ε αν κρίνω από τα περίπου 43 μύρια για τα Ολλανδικά – D. Οποτε πρέπει να το δούμε λίγο αλλιώς.
    Θα πρέπει να κινηθούν οι δικοί μας άμεσα για τα απαρτία που θα αφαιρέσουν οι Ολλανδοι από τα D τους για τα δικά μας D για δημιουργία στοκ ανταλλακτικων, και αν μπορεί να γίνει και αναβάθμιση με αυτά και στα Α+ μας για να ομογενοποιησουμε τα Apache μας ακόμα καλύτερα.
    Θα έπρεπε επίσης να έχουμε κινηθεί ηδη στα πλαίσια της συμφωνίας με τους Αμερικανούς για τις βάσεις για μεταχειρισμένα – D για αύξηση αριθμών ή στην χειρότερη για σκούπισμα των απαρτιων αυτών που αναβαθμίζονται σε – Ε. Νομίζω και η Βρετανία θα αναβαθμίσει τα δικα της. Αν δεν κάνω λάθος και τα ΗΑΕ.Οποτε θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι και οι Ισραηλινοι στο παρελθόν για τα δικά τους +Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *