Σύμφωνα με το ρωσική ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ξεκίνησαν οι δοκιμές του νέου αντιαεροπορικού πυροβόλου Derivatsia-PVO το οποίο βασίζεται στο τεθωρακισμένο όχημα BMP-3. Το σύστημα, αν και πρωτίστως είναι αντιαεροπορικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πυροβόλο υποστήριξης σε χερσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ως πυροβόλο παράκτιας άμυνας.

Το Derivatsia-PVO ενσωματώνει το πυροβόλο του ρυμουλκούμενου αντιαεροπορικού S-60 των 57 χιλιοστών, σύστημα παθητικής αναγνώρισης, σύστημα ανίχνευσης στόχου και ηλεκτρονικό σύστημα πρόσκτησης στόχου. Διαθέτει την ευελιξία και την κίνηση του BMP-3, το οποίο στην περίπτωση του Derivatsia-PVO ενσωματώνει και επιπλέον θωράκιση. Το πυροβόλο χρησιμοποιεί βλήματα θραυσμάτων-τροχιοδεικτικά OR-281U και διατρητικά BR-291U, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανάπτυξη ενός νέου κατευθυνόμενου βλήματος πολλαπλού ρόλου.

Σύμφωνα με το TASS, θα πραγματοποιηθούν δοκιμές κατά πολλών διαφορετικών στόχων, όπως UAV, βλήματα cruise, βλήματα αέρος-εδάφους, χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία κινούνται με ταχύτητα 500 μέτρων το δευτερόλεπτο (1.800 χιλιόμετρα την ώρα). Μπορεί επίσης να προσβάλει και επερχόμενα βλήματα όλμων ή πυροβολικού. Λειτουργεί δηλαδή και ως σύστημα C-RAM (Counter Rocket, Artillery and Mortar). Η επιλογή του κατάλληλου βλήματος, ανάλογα με την απειλή, γίνεται αυτόματα.

Το Derivatsia-PVO ελέγχει τον περιβάλλοντα χώρο σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο, ενώ σύμφωνα με το TASS μπορεί να εντοπίσει ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου A-10 Thunderbolt II σε απόσταση 6,4 χιλιομέτρων. Εάν το σύστημα έχει τεθεί σε κατάσταση επιτήρησης τομέα μπορεί να δει το ίδιο αεροσκάφος σε απόσταση 12 χιλιομέτρων.