Μια πραγματικά ανησυχητική είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο «Wall Street Journal» (WSJ) σύμφωνα με την οποία η Αμερικανική Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από την δεδηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να εισβάλει στη Βόρεια Συρία και να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, βάθους 30 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Συρίας.

Σύμφωνα με τη WSJ μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε σύγκρουση την Τουρκία με τους Κούρδους της Συρίας και θα ανάγκαζε την Αμερικανική Κυβέρνηση να αποσύρει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή, προκειμένου να μην εμπλακούν στις συγκρούσεις. Κάτι τέτοιο όμως θα άφηνε τους Κούρδους, στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ισλαμικού Κράτους, εκτεθειμένους στην τουρκική επιθετικότητα και εγκληματικότητα.

Εκτός αυτού μια πιθανή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανασύνταξη του ηττημένου Ισλαμικού Κράτους. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία θέλει, μέσα στη ζώνη ασφαλείας, να εγκαταστήσει περί τα 2 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες με προφανές πρόθεση την πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής και την αποδυνάμωση του κουρδικού στοιχείου.