Μια σειρά από σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα ενέκρινε η ειδική επιτροπή εξοπλιστικών συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση. Ειδικότερα πρόκειται για προγράμματα του Στρατού Ξηράς καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού. Λόγω απουσίας του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου Θεόδωρου Μπορολιά δεν συζητήθηκαν τα εξοπλιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στρατός Ξηράς

Πράσινο φως δόθηκε για τον εκσυγχρονισμό των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 με προϋπολογισμό 83 εκατομμύρια ευρώ καθώς και της αναβάθμισης τεράστιου αποθέματος ρουκετών κόστους 88 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ περί τους 110 εκτοξευτές RM-70 επρόκειτο να αναβαθμιστούν με βάση το μοντέλο RM-70 VAMPIRE. Το RM-70 VAMPIRE αλλάζει ριζικώς και ουσιαστικώς τους ελληνικούς ΠΕΠ με προφανή επιχειρησιακά οφέλη: μείωση του χρόνου τάξης, ακρίβεια βολών, νυχτερινή λειτουργία κτλ.

Επίσης με βάση τη σερβική συλλογή αναβάθμισης G2000 αναβαθμίζεται ένα πραγματικά πολύ μεγάλο απόθεμα υφιστάμενων ρουκετών JROF. Τοιουτοτρόπως διπλασιάζεται το βεληνεκές των ρουκετών από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα και βελτιώνεται η ακρίβεια τους.

Απόκτηση πυρομαχικών αρμάτων Leopard 2. Επισήμως αναφέρεται ως «Προμήθεια πυρομαχικών μάχης αρμάτων 120 mm». Πρόκειται για βλήματα κινητικής και χημικής ενεργείας με προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι η απόκτηση περί τα 30000 βλήματα.

Προμήθεια πυραύλων Hellfire για συμπλήρωση του υφιστάμενου αποθέματος όπλων της Αεροπορίας Στρατού. Εκτιμώμενο κόστος 20 εκατομμύρια ευρώ. Κύριος σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση του φόρτου βλημάτων Hellfire κυρίως για τα Kiowa Warrior.

Τέλος προμήθεια 12-15 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ). Ως κυρίαρχη επιλογή προβάλει το Pionierpanzer 2A1 Dachs.

Πολεμικό Ναυτικό

Διάθεση πιστώσεων περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ για την συνολική αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης στη Σούδα. Στόχος είναι ο ελλιμενισμός περισσότερων πλοίων και μονάδων κρούσης με όλες τις απαιτούμενες υποδομές.

Πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης ελικοπτέρων AegeanHawk ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Απόκτηση νέων βλημάτων EXOCET BLOCK IIIC κόστους 33 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά την αύξηση των φόρτων βλημάτων τόσο για τις υφιστάμενες Super Vita όσο και τις δύο νέες, την 6η και 7η.

Επέκταση προγράμματος διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών «ΑΙΓΕΑΣ» ενός πραγματικά κομβικού προγράμματος που υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία από την Intracom Defense.