Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο ύψους € 164 εκατομμυρίων περίπου, από τη γερμανική Diehl Defence (για λογαριασμό του Γερμανικού Ναυτικού) για την προμήθειας βλημάτων κατά πλοίων RBS-15. Οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022 και να ολοκληρωθούν το 2026. Τα βλήματα προορίζονται για τον εξοπλισμό της 2ης παρτίδας των πέντε (5) υπό ναυπήγηση κορβετών K-130, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία την περίοδο 2022-2025.

Δεν είναι γνωστό αν τα βλήματα θα είναι της έκδοσης Mk.3 ή Mk.4 Gungnir, που είναι η τελευταία και πλέον σύγχρονη έκδοση των RBS-15. Το Gungnir επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές (περίπου 300 χιλιόμετρα), ενώ ενσωματώνει βελτιωμένο ερευνητή και έχει μειωμένο βάρος, σε σχέση με την έκδοση RBS-15 Mk.3. Τα βλήματα RBS-15 είναι τεχνολογίας fire-and-forget, ικανά να επιχειρούν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χάρη στον προηγμένο ερευνητή ραντάρ που διαθέτει.

Comments

  1. Οπωσδήποτε, ειδικά η έκδοση που έχει και ικανότητες για προσβολή στόχων στην ξηρά θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή και για πλοία επιφάνειας στο ΠΝ.

 1. Με βεληνεκές τα 300 χλμ, αν παίρναμε 3-4 συστοιχίες για συγκεκριμένα νησιά, και με εικόνα από πχ τα Embraer, απλά θα είχε τελειώσει το θέμα με το μισό Αιγαίο.

  Κάτι που δεν γνωρίζω είναι τι διαφορά έχουν με τα NSM καθώς παλαιότερα είχαν συζητηθεί και αυτά για επάκτιες συστοιχίες.

  Και επειδή έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι οι επάκτιες είναι ευαίσθητες σε μια προσβολή από την Τουρκική αεροπορία, με εμβέλεια 300 χλμ, μπορείς να βάλεις:

  1) ένα στην Σκύρο
  2) ένα στην Κρήτη
  3) Ένα κάπου σε Θράκη/Μακεδονία που να έχιε καλή αντιαεροπορική άμυνα
  4) ένα ακόμη όπου προαιρείσθε.

  Γενικά το μότο θα ήταν τα βάζω όπου υπάρχει έτσι και αλλιώς ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, καλό ραντάρ (για την ΑΑ άμυνα) και CIWS

  1. Και μια απορία άσχετη (και μην γελάσετε με το ερώτημα λόγω ασχετοσύνης).

   Έστω δικό μας υποβρύχιο εντοπίζει εχθρική φρεγάτα που θα ήθελε να την βγάλει εκτός, αλλά δεν θέλει να προδώσει την θέση του σε τυχόν κυνηγούς του.

   Μπορεί να δώσει πληροφορίες στόχευσης πχ σε επάκτιες συστοιχίες?

   1. Όσον αφορά το ερώτημα σου, νομίζω όχι χωρίς να προδώσει την θέση του απέναντι στον αντίπαλο, και όχι απευθείας απο ότι είναι γνωστό μέχρι στιγμής.

    1. Ακριβώς.
     Απλά παράθεσα τα παραπάνω, για μια σφαιρικότερη ενημέρωση (εάν ενδιαφέρεται ο φίλος), ω προς το τι υπάρχει και προς τα που θέλουν να το πάνε.

     1. Σωστά έπραξες, αν έβλεπα την απάντηση σου με τον σύνδεσμο στον φίλο δεν θα έγραφα, αλλά όταν το απέστειλα δεν μου είχε εμφανίσει ακόμα το νέα σχόλια.

      Υπάρχει όντως μερική πρόοδος στο θέμα των υποβρυχίων επικοινωνιών.

      Εγώ είχα υπόψην μου την παρακάτω δημοσίευση που αφορά προφανώς το ίδιο πράγμα που περιγράφεται στο σύνδεσμο που έδωσες εσύ επάνω.

      https://www.c4isrnet.com/c2-comms/2018/08/28/mit-discovers-way-for-submarines-to-talk-to-drones/

   2. Ευχαριστώ πολύ και τους δύο για τα πολύ ενδιαφέροντα posts, οπότε καταλαβαίνω ότι ναι προσπαθούν, έχουν κάποιες ιδέες, μπορεί να γίνει στο μέλλον, αλλά τώρα δυστυχώς όχι. Κρίμα… (θα ήταν πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον σε εμάς)

    1. Αν σε παρηγορεί, ότι δεν έχουμε εμείς, δεν έχουν και οι άλλοι.
     Και το πιθανότερο είναι πως ότι έχουμε εμείς, έχουν και οι άλλοι.
     Ειδικά στο ναυτικό, όσο λιγότερη τεχνολογία υπάρχει, τόσο πιο πολύ μας συμφέρει, γιατί το θέμα πάει στη ναυτοσύνη που είμαστε πολύ καλύτεροι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *