Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε την σημερινή μάχη κατά της Ουκρανίας και των δυτικών συμμάχων της με την νίκη της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια ομιλία του για την επέτειο των 80 χρόνων από την καθοριστική μάχη του Στάλινγκραντ. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια. Είπε επίσης ότι για μία ακόμη φορά η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με την Γερμανία, καθώς επέκρινε το Βερολίνο για την υπόσχεση του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 για να υποστηρίξει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία γιορτάζει σήμερα την 80η επέτειο από τη νίκη των Σοβιετικών επί των Γερμανών ναζί στο Στάλινγκραντ, που αποτέλεσε σημαντική καμπή για την εξέλιξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και εξακολουθεί να είναι ισχυρό σύμβολο του ρωσικού πατριωτισμού.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο θα πραγματοποιηθούν την ώρα που μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και Ουκρανών στρατιωτών, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Η επίθεση εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο, όπως ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, «την αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στο Βόλγκογκραντ, όπως έχει μετονομασθεί το Στάλινγκραντ, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η μάχη του Στάλινγκραντ (1942-43), η οποία θεωρείται μία από τις πιο αιματηρές στην Ιστορία με περίπου δύο εκατομμύρια νεκρούς και από τις δύο πλευρές, άλλαξε την πορεία του πολέμου.

Η μάχη αυτή, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1942, διήρκησε 200 ημέρες και νύκτες. Το Στάλινγκραντ μετατράπηκε σε ερείπια, καθώς έγινε στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών από τα γερμανικά στρατεύματα, ενώ στους δρόμους της πόλης σημειώθηκαν ιδιαίτερα βίαιες μάχες.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1943 τα στρατεύματα του Γερμανού στρατάρχη Φρίντριχ Πάουλους παραδόθηκαν, περικυκλωμένα από τον Κόκκινο Στρατό. Ήταν η πρώτη φορά που παραδίδονταν γερμανικά στρατεύματα στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η επέτειος αυτή αποκτά μεγαλύτερη συμβολική σημασία, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη στις 24 Φεβρουαρίου 2022 της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Πούτιν δεν διστάζει να παραλληλίσει την αντίσταση των Σοβιετικών έναντι του Χίτλερ με την εισβολή στην Ουκρανία.