Ως γνωστόν η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος TF-X. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία έχει συμφωνήσει με τη βρετανική BAE Systems για συνεργασία στον τομέα της σχεδίασης και ανάπτυξης. Το σχετικό συμβόλαιο ύψους £ 100 εκατομμυρίων υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της TAI η φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και αναμένεται να κοστίσει, βάση του σχετικού συμβολαίου, $ 1,178 δισεκατομμύρια, ενώ το πρωτότυπο TF-X θα πρέπει να εκτελέσει την πρώτη του πτήση το 2023. Οι πρώτες παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2029 και θα συνεχιστούν έως το 2039 (συνολικά η Τουρκία θέλει 100-150 TF-X, προς αντικατάσταση μέρους του στόλου των F-16 που διαθέτει).

Ωστόσο οι κακές σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου φαίνεται ότι επηρεάζουν και την Τουρκία, καθώς η Ρωσία εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του κινητήρα του αεροσκάφους, ενδιαφέρον το οποίο βέβαια είναι αντίθετο με τα βρετανικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2016 η βρετανική Rolls-Royce κατέθεσε πρόταση συμπαραγωγής του κινητήρα του TF-X, αλλά και άλλων κινητήρων για ελικόπτερα, άρματα μάχης κ.ά. Είχε προηγηθεί η υπογραφή σχετικού Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Rolls-Royce τον Οκτώβριο του 2015.

Στο πρόγραμμα της ανάπτυξης του κινητήρα του TF-X συμμετέχει ενεργά και η TEI (Tusas Engine Industries) η οποία έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εικοσαετίας για τη σχεδίαση και ανάπτυξη, με ίδια μέσα, ενός κινητήρα μαχητικών αεροσκαφών.