Η αμερικανική Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα βελτιωμένο ηλεκτροπτικό σκοπευτικό σύστημα (AEOTS : Advanced Electro-Optical Targeting System) για το F-35 Lightning II. Σύμφωνα με τη Lockheed Martin, το νέο σύστημα θα προσφέρει πεντακάθαρη ανάλυση, αυξημένο βεληνεκές και μειωμένο κόστος υποστήριξης.

To AEOTS θα ενσωματώνει μεγαλύτερο συνθετικό διάφραγμα κάτι που σημαίνει ότι ο χειριστής του αεροσκάφους θα έχει στη διάθεση του υψηλότερη ανάλυση σ’ όλο το υπέρυθρο φάσμα (Mid-Wave IR, Short-Wave IR, Near IR). Το μέγεθος και το βάρος του συστήματος δεν θα αυξηθεί, άρα η ενσωμάτωση του στο F-35 Lightning II θα έχει το χαρακτηριστικό «plug and play».

Επιπλέον, θα είναι πιο αξιόπιστο και αναμένεται να επιφέρει μείωση του κόστους συντήρησης και υποστήριξης κατά $ 1 δισεκατομμύριο στον κύκλο ζωής του συστήματος. Το AEOTS θα ενσωματωθεί στα νεότερα Block παραγωγής του F-35, ενώ θα προσφέρεται και ως αναβάθμιση στα εν υπηρεσία F-35.

Comments

  1. Για τι ανάλυση μιλάμε; HD Ready, Full HD, 2K, 4K, 8K ή 16K και σε τι maximum βεληνεκές; Θετικό το plug & play που σημαίνει ότι και η επόμενη και παρεπόμενη έκδοσή του δεν θα θέλει εγκατάσταση ειδικού λογισμικού/οδηγών/drivers στον στρατιωτικό υπολογιστή του αεροσκάφους.
    Πρακτικά μιλάμε για το ΕΟΤS 2.0 την πρώτη κιόλας αναβάθμισή του και αναρωτιέμαι το κατά πόσο τα εκατό είναι καλύτερο και άμα κάποιος μπορεί να επιλέξει το EOTS 1.0 Επίσης θεωρώ αυτονόητη τη μετάδοση εικόνας και παραγόντων στοχοποίησης σε φίλια μέσα, αλλά επειδή ο όγκος, των δεδομένων συνεχώς αυξάνεται επαρκεί το Link-16 για τη μετάδοσή τους σε ένα F-16 ή πρέπει να πάμε στο Link-22, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Γιατί δε θα περνάει μόνο το AEOTS θα περνάει και τα δεδομένα του ραντάρ παράλληλα σε live tracking. Τέλος, μιας και αναφέρθηκα στο ραντάρ, αναρωτιέμαι πότε θα χρηματοδοτηθεί μια ουσιώδη αναβάθμιση του APG 81 από GaAs σε GaN και άμα για τη μετάβαση αυτή χρειαστεί αναβάθμιση, είτε στο hardware, είτε πιο εύκολα στο software στον FCR.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *