Νέες δηλώσεις έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε εντελώς λάθος κατεύθυνση για πολλοστή φορά. Το μεγαλύτερο ατόπημα συνοψίζεται στη παρακάτω φράση: «η απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων δεν είναι η στρατιωτικοποίηση της κρίσης».

Βλέπουμε την Τουρκία να ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπερπτήσεις, μεταναστευτικό,αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποια η αιτία της όξυνσης την παρούσα περίοδο και πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί;


Σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν κλυδωνίζεται από την κρίση του Covid-19 και την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας. Η Τουρκία, παρά ταύτα, συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας της ευρύτερης περιοχής, σε αντίθεση με την Ελλάδα που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας. Δεν θα ήθελα να επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία, τόσο πιο πολύ θα εξάγει ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση. Ωστόσο, δική μας δουλειά είναι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν και με κανέναν τρόπο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα τη χώρα μας. Και την δουλειά μας, την κάνουμε!

Το αποδείξαμε πρόσφατα στον Έβρο. Το αποδεικνύουμε καθημερινά στο Αιγαίο. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον, προστατεύοντας τα σύνορα της χώρας μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Είναι πιθανό ένα «ατύχημα»; Πώς απαντάτε σε όσους ζητούν να απαντήσει και η Ελλάδα με επιθετικό τρόπο;


Πολλές φορές η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια που θέτουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά φυσικά και οι κανόνες καλής γειτονίας. Δεν εκτιμώ πως είναι προς όφελος αυτή τη στιγμή της Τουρκίας, η οποιαδήποτε στρατιωτικοποίηση των διπλωματικών μας διαφορών. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός ατυχήματος.

Η απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων δεν είναι η στρατιωτικοποίηση της κρίσης. Εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με ορίζοντα την εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει έτοιμα, ανά πάσα στιγμή, όλα τα διπλωματικά της όπλα για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. Δεν φοβόμαστε, απαντάμε πάντα με «όπλο» τα δίκαια μας.

H συνέντευξη του Υφυπουργού δόθηκε για το in.gr