Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κινείται προς την υιοθέτηση της νέας βόμβας υψηλής θραυσματοποίησης BLU-136/B, με την οποία θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες βόμβες διασποράς που έχει στο οπλοστασιό της, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο FBO.

Το πλεονέκτημα της βόμβας υψηλής θραυσματοποίησης (fragmentation bomb) σε σχέση με τις βόμβες διασποράς (cluster bombs), είναι πως αντί να διασπείρει βομβίδια, διασπείρει θραύσματα, τα οποία δεν εμπίπτουν σε βλάβες περί μη πυροδότησης. Από την άλλη μεριά όμως, οι βόμβες διασποράς, καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση διασποράς.

Η νέα βόμβα υψηλής θραυσματοποίησης BLU-136/B των 2.000lb, έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα BLU-134/B των 500lb, καλύπτοντας έτσι το κένο που υπήρχε στην μεγάλη κατηγορία βομβών.

Οι βόμβες υψηλής θραυσματοποίησης είναι κατάλληλες για προσβολή ελαφρά θωρακισμένων στόχων και προσωπικού, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλη έκταση. Σε σχέση με μία συμβατική βόμβα (π.χ. Μk-82) η οποία έχει διασπορά 2,4 στρεμμάτων, η BLU-134 έχει διασπορά 19,2 στρέματα και η BLU-136/Β αναμένεται να έχει διασπορά της τάξης των 30 στρεμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *