Σε ρόλο σκαφών Ακτοφυλακής σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα LCS το Αμερικανικό ναυτικό σύμφωνα με τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 που υπέγραψε ο Πρόεδρος Biden την Παρασκευή. Σύμφωνα με την σχετική πηγή που δημοσιεύει το αμερικανικό defencenews.com, το Κογκρέσο επιφορτίζει την Νότια Διοίκηση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον καθήκον να μελετήσει το εφικτό της μόνιμης ανάπτυξης 4-6 LCS υπό τις διαταγές της. Έως σήμερα, τα LCS τελούν υπό την διοίκηση του 4 ου Στόλου, σε κυλιόμενη βάση.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η SOUTHCOM θα αποκτήσει τον δικό της αποκλειστικό στόλο από LCS. Οι αποστολές στις οποίες σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω πλοία είναι αυτές της αναχαίτησης φορτίων ναρκωτικών στην Καραϊβική και στον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, από κοινού με τις ναυτικές δυνάμεις άλλων χωρών. Η περιοχή ευθύνης της SOUTHCOM περιλαμβάνει την χερσαία μάζα νοτίως του Μεξικού, τα ύδατα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Η είδηση προσφέρεται για σχετικό σχολιασμό. Και μόνο η ανάθεση στα LCS καθηκόντων στην ουσία Ακτοφυλακής καταδεικνύει κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο την ακαταλληλότητα τους για μια σύγχρονη ναυτική δύναμη που δρα σε περιβάλλον οξείας αεροναυτικής απειλής.

Επίσης, ακόμα και σε περιβάλλον πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον ενόπλων δυνάμεων οργανωμένων χωρών όπως η Κούβα ή η Βενεζουέλα, τα συγκεκριμένα πλοία δεν αναμένεται να συναντήσουν ιδιαίτερα μεγάλη απειλή, καθώς το οι στρατιωτικές δυνατότητες αυτών των χωρών δεν συγκρίνονται με το επίπεδο απειλής που συναντάται στον Περσικό Κόλπο ή στις ακτές της Κορέας, περιοχές για τις οποίες σχεδιάστηκαν ειδικά αυτά τα πλοία.

Γενικά τα σκάφη τύπου LCS, πέραν των μηχανολογικών τους προβλημάτων, θεωρούνται υπό-εξοπλισμένα και αδυνατούν να επιχειρήσουν σε περιβάλλον μάχης ναυτικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης, κάτι που οφείλει να προβληματίσει όσους επιχειρηματολογούν υπέρ της απόκτησης τους από το ΠΝ.