Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Mil.in.ua», η οποία επικαλείται πηγές από το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας, η Ουκρανία συμφώνησε με την Τουρκία για την προμήθεια μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τύπου Bayraktar TB2 της τουρκικής Baykar Makina.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στις 3-4 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου, Petro Poroshenko, στην Τουρκία. Ο αριθμός των υπό προμήθεια συστημάτων και το κόστος του συμβολαίου δεν ανακοινώθηκαν.

Στην επίσκεψη στην Τουρκία, τον Ουκρανό Πρόεδρο συνόδευε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Stepan Poltorak, ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, Oleg Gladkovsky, και ο Πρόεδρος της Ukroboronprom, Pavlo Bukin.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το 2016. Το Bayraktar TB2 είναι ένα UAV κατηγορίας MALE (Medium Altitude Long Endurance) με δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού.

Παράλληλα Ουκρανία και Τουρκία συμφώνησαν και υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους $ 10 εκατομμυρίων και κάτω δεν θα χρειάζονται πλέον τραπεζιτικές εγγυητικές επιστολές, σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων μεταξύ των δύο χωρών.