Οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία, στην Αρμενία καθώς και στη Μέση Ανατολή κατέδειξαν για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα καθώς και την επιχειρησιακή χρησιμότητα των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV) για σωρεία αποστολών τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε αποστολές στοχοποίησης με χρήση UAV για το πυροβολικό μάχης καθώς και τακτικών αναγνωρίσεων επ’ ωφελεία μηχανοκίνητων, τεθωρακισμένων και άλλων σχηματισμών. Ανάλογες αποστολές όπως της τακτικής αναγνώρισης, ταυτοποίησης και στοχοποίησης είναι αναγκαίες και για το Ναυτικό. Με τον τρόπο αυτό αποδεσμεύονται μεγαλύτερα μέσα (π.χ. ελικόπτερα) τα οποία μπορούν να εκτελέσουν άλλες αποστολές.

Το UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» αποτελεί πραγματικά μια εντυπωσιακή προσπάθεια καινοτομίας και συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η συμμετοχή τόσο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, του ΕΜΠ, καθώς και των εταιριών UCANDRONE και EFA VENTURES δείχνει τη δύναμη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εξολοκλήρου με χρηματοδότηση από τον κορυφαίο ελληνικό όμιλο EFA Ventures και με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού δείχνει επίσης τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του ακαδημαϊκού, ιδιωτικού και στρατιωτικού τομέα, κάτι που συχνά είναι κρίσιμο για την επιτυχία τέτοιων εγχειρημάτων. Παράλληλα, η διαφοροποίηση του από το άλλο πρόγραμμα UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» που χρηματοδοτείται από το κράτος μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΕΑΒ, δείχνει τη δυναμική της χώρας μας να εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογιών.
Το UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και καινοτόμα ελληνικά Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, σχεδιασμένο για να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών αναγκών και για τους τρεις κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα με δυνατότητα κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) και αυτόνομης πτήσης, πλήρως δοκιμασμένο και επιχειρησιακά έτοιμο μέσα από ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Η ανάπτυξη του UAV ξεκίνησε από ελληνική ομάδα μηχανικών της EFA Ventures το 2019, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έκτοτε, το σύστημα έχει υποβληθεί σε απαιτητικές δοκιμές στο πεδίο, στο πλαίσιο ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία και την επιχειρησιακή του αξία. Η συνεργασία μεταξύ του έμπειρου προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού και των υψηλής κατάρτισης μηχανικών του προγράμματος έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά την πρώτη δημόσια παρουσίαση στη DEFEA 2021, το «ΑΡΧΥΤΑΣ» συνέχισε τις δοκιμές του και στο εξωτερικό. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν:
- Την ωριμότητα της σχεδίασης
- Την επιχειρησιακή του αξία
- Τη μεγάλη αξιοπιστία
- Την ταχεία και ευέλικτη ανάπτυξή του
- Την ικανότητα λειτουργίας ημέρα και νύχτα, ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες
- Το εξαιρετικά μικρό ηλεκτρομαγνητικό ίχνος, καθώς και τη χαμηλή ακουστική και θερμική υπογραφή
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
- Μέγιστο ύψος πτήσης: 18.000 πόδια
- Μέση ταχύτητα: 65 χλμ/ώρα
- Μέγιστη ταχύτητα: 108 χλμ/ώρα
- Αυτονομία πτήσης: ~2 ώρες
- VTOL δυνατότητα: Κατακόρυφη απογείωση/προσγείωση από μικρές επιφάνειες (π.χ. φρεγάτες, περιπολικά σκάφη)
- Ηλεκτροπτικό σύστημα: Αισθητήρες ημέρας και νύχτας
- Σύστημα ελέγχου: Φορητός σταθμός εδάφους, με δυνατότητα αυτόνομης πτήσης
- Αρθρωτή σχεδίαση: Δυνατότητα αλλαγής ωφέλιμου φορτίου
- Κατασκευή: Κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά προσφέροντας ανθεκτική δομή με χαμηλό βάρος
- Ασφάλεια επικοινωνιών: Συστήματα στρατιωτικών προδιαγραφών, πλήρως κρυπτογραφημένα
Αποστολές και Πεδίο Χρήσης
Το UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» έχει σχεδιαστεί για ευρεία επιχειρησιακή αξιοποίηση:
- Πολεμικό Ναυτικό: Επιτήρηση, αναγνώριση, ταυτοποίηση στόχων, στοχοποίηση και σύνθεση τακτικής εικόνας επιφανείας
- Ένοπλες Δυνάμεις (στρατός, αεροπορία): Συλλογή πληροφοριών, έρευνα-διάσωση, επιτήρηση συνόρων
- Σώματα Ασφαλείας:
- Λιμενικό & Ελληνική Αστυνομία: Βελτιωμένες δυνατότητες παρακολούθησης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων
- Πυροσβεστικό Σώμα: Εργαλείο για πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, μέσω συντονισμού χερσαίων και εναέριων δυνάμεων
Η ένταξη του UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας:
- Ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της χώρας
- Προσφέρει πολλαπλασιαστή ισχύος σε κρίσιμες αποστολές
- Ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη πιο προηγμένων UAV από ελληνικές εταιρείες, όπως η UCANDRONE
Η επιχειρησιακή αξιοποίηση του ελληνικού UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» περιλαμβάνει μια σειρά από αποστολές όπως: επιτήρηση συνόρων, έρευνα – διάσωση, συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση, ταυτοποίηση, στοχοποίηση και σύνθεση τακτικής εικόνας επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Στα πλαίσια αυτά είναι ικανό να αποτελέσει κρίσιμο πολλαπλασιαστή ισχύος και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα μεγάλο όγκο επιχειρησιακού έργου όπως αυτού που αναφέρθηκε παραπάνω. Ταυτοχρόνως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και για τα Σώματα Ασφαλείας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μπορεί να προσδώσει βελτιωμένες ικανότητες επιτήρησης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων επ’ ωφέλειά του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ για το Πυροσβεστικό Σώμα θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο τόσο για τη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όσο και τον συντονισμό των χερσαίων και εναέριων δυνάμεων κατά τη φάση της κατάσβεσης μιας δασικής πυρκαγιάς. Η απόκτηση του UAV «ΑΡΧΥΤΑΣ» από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας θα εγκαινίαζε μια νέα εποχή με πολλαπλά επιχειρησιακά οφέλη και παράλληλα θα έδινε τη δυνατότητα να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης UAV μεγαλύτερων δυνατοτήτων από ελληνικές εταιρείες όπως η UCANDRONE.