Η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας και τέταρτο σκάφος, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το ΥΠΕΞ της χώρας, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας… Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της κατά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν… Σύντομα θα στείλουμε το συντομότερο δυνατό και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Συμβούλιο μετάξύ άλλων αποφάσισε το «πάγωμα» της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, επέμεινε πως τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν με κανένα τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωνε χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία αμφισβητεί τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής.

Από τον Μάιο του 2019, η Άγκυρα έχει στείλει δύο πλοία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, (το Φατίχ αρχικά και πιο πρόσφατα το Γιαβούζ), υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στους πόρους της περιοχής.

Το τουρκικό πλοίο «Barbaros», που αγοράστηκε από τη Νορβηγία το 2013, διεξάγει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2017.

Η Αθήνα καθώς και οι Ελληνοκύπριοι, αντιτάχθηκαν στις κινήσεις αυτές της Τουρκίας, απειλώντας να συλλάβουν τα πληρώματα των πλοίων και να ζητήσουν από τους ηγέτες της ΕΕ να λάβουν μέτρα εναντίον τους.

Πηγή: https://www.liberal.gr