Το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα αρχίσει εντός Ιανουαρίου γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Τούρκους υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κύπρου», που επικαλείται το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους πως για να μην υπάρξει «στρίμωγμα», θα αρχίσουν γεωτρήσεις στις περιοχές της τουρκικής ΑΟΖ, αν και υπάρχουν και εκείνες οι περιοχές στις οποίες τους προσκάλεσε το ψευδοκράτος. Ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

«’Εχουμε πραγματοποιήσει δύο σημαντικές διασκέψεις για το Κυπριακό το 2017. Συναντιόμαστε με όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως πότε πότε υπάρχει ένταση, υποστηρίζοντας πως «Παρόλο που δεν έχουν εκδώσει τους γκιουλενιστές, προσπαθούμε να φέρουμε σε θετική πορεία τις σχέσεις μας. Θα πραγματοποιήσουμε Συνάντηση Ανώτατης Συνεργασίας. Και ο Τσίπρας θα έρθει στην Άγκυρα».

Ειδικότερα για τις γεωτρήσεις, είπε πως «για να μην υπάρξει στρίμωγμα ξεκινάμε κι εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Εθνη. Υπάρχουν και οι περιοχές που μας έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’, βορείως της ‘τδβκ’. Ξεκινάει από την περιοχή της Καρπασίας και μάλιστα από τα βόρεια κατεβαίνει προς την πλευρά της Τουρκίας και και από τα ανατολικά προς τα κάτω. Και υπάρχει και η δική μας ΑΟΖ”, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΑΟΖ της Τουρκίας συγκρούεται με ένα μέρος των οικοπέδων που έχουν καθορίσει οι Ελληνοκύπριοι, όπως είπε, ωστόσο ανέφερε ότι το οικόπεδο 10 στο οποίο η Exxon Mobil κάνει γεώτρηση αυτή τη στιγμή δεν συγκρούεται.

«Επομένως, σε εκείνες τις περιοχές θα ξεκινήσουμε τώρα κι εμείς γεώτρηση. Μέσα στον Ιανουάριο γνωρίζετε ότι έρχεται και το δεύτερο γεωτρύπανό μας», ανέφερε.