Η 83η ΔΕΘ όπως πολλάκις έχουμε τονίσει μέσα από τη παρούσα ιστοσελίδα έχει μεγάλο και έντονο θεματικό ενδιαφέρον για την άμυνα. Αδιαμφισβήτητα, ένας από τους πλέον κορυφαίους και ποιοτικούς στον χώρο της άμυνας όμιλος, ξεχώρισε για την εντυπωσιακή παρουσία του. Ο λόγος για το όμιλο European Finance & Aerospace Group που περιλαμβάνει τρεις αμιγώς ελληνικές εταιρείες: τη THEON SENSORS, τη ISI HELLAS, την EFA VENTURES και την ESS. Το European Finance & Aerospace Group (EFA Group) δίνει δυναμικά το παρόν στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη και πιο εξωστρεφή ΔΕΘ της τελευταίας 20ετίας.
Με τιμώμενη, φέτος, χώρα τις ΗΠΑ, η καινοτομία, η τεχνολογία και το διεθνές επιχειρείν βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής 83ης ΔΕΘ (8-16 Σεπτεμβρίου) και στο πλαίσιο αυτό, το EFA GROUP έχει σημαντική παρουσία με διπλή μάλιστα συμμετοχή, τόσο στο Αμερικάνικο Περίπτερο (Κτίριο 13 – θέση 48), όσο και στο Ελληνικό Περίπτερο στον Τομέα της Άμυνας (Κτίριο 1 – θέση 8).
Το European Finance & Aerospace Group στα ψηφιακά του περίπτερα παρουσιάζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των 4 – αμιγώς ελληνικών – εταιριών του που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στην παγκόσμια αγορά της Αεροδιαστημικής, Άμυνας, Τεχνολογίας και Ασφάλειας:
-
- Τη THEON SENSORS, πρωτοπόρο κατασκευαστή οργάνων Night Vision, Thermal & SWIR. Με έδρα στην Αθήνα, γραφεία στο Άμπου Ντάμπι και τη Σιγκαπούρη, και γραμμή συμπαραγωγής των προϊόντων της στην Ινδία και την Ινδονησία. Η εταιρία έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσμο, έχοντας καθιερωθεί ως μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη στην αγορά συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης. (Περισσότερες πληροφορίες www.theon.com )
- Την EFA VENTURES, διεθνή πάροχο υπηρεσιών βιομηχανικής συνεργασίας και συναφών τεχνικών υπηρεσιών στον τομέα της αεροδιαστημικήs τεχνολογίαs, της άμυνας και της ασφάλειας. Οι δραστηριότητές της ενισχύονται από την epicos.com, τη μοναδική διεθνώς B2B διαδικτυακή πύλη για το χώρο των βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας. (Περισσότερες πληροφορίες www.efagroup.eu)
-
- Την ISI HELLAS, καινοτόμο εταιρία που εξειδικεύεται στη σχεδίαση, ανάπτυξη, ολοκλήρωση, εγκατάσταση, έλεγχο και υποστήριξη λογισμικού για Συστήματα Τακτικής Διοίκησης, Επικοινωνίας Ελέγχου, Ζεύξης Δεδομένων, Λύσεων Διαλειτουργικότητας και Συστημάτων Εξομοίωσης καταστάσεων για σκοπούς εκπαίδευσης και δοκιμών. (Περισσότερες πληροφορίες www.isihellas.com)
- Την ESS, μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη που εξειδικεύεται στη σχεδίαση, ανάπτυξη, ολοκλήρωση και παραγωγή ολοκληρωμένων συστημάτων αισθητήρων για ιατρικές, βιομηχανικές, hvac & αεροδιαστημικές εφαρμογές. (Περισσότερες πληροφορίες: www.esenssys.com)
Ενδεικτική της εξωστρέφειας, της απήχησης και του εξαγωγικού τους προσανατολισμού υπήρξε η μεγάλη επισκεψιμότητα που γνώρισαν από την έναρξη κιόλας της Έκθεσης τα περίπτερα των εταιριών του European Finance & Aerospace Group. Η επίσημη αντιπροσωπία των ΗΠΑ και της Ελλάδας, το Υπουργείο Αμύνης, στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας, της αστυνομίας, της διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών, των ΕΚΑΜ, διεθνείς προμηθευτές, κατασκευαστές και υπο-κατασκευαστές αμυντικού υλικού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες αιχμής των εταιριών για εφαρμογές στην Άμυνα και την Ασφάλεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αλλά και το ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασίες.
Καθ’όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, το European Finance & Aerospace Group συμμετέχει σε δεκάδες υψηλού επιπέδου παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Τιμώμενη Χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από την Lockheed Martin σχετικά με την άμυνα, όπου ο κ. Νίκος Παπάτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ) και Διευ/νων Σύμβουλος της EFA Ventures μίλησε για την ωριμότητα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τη δυνατότητά της να συμπράξει με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσω συνεργασιών (clusters ή joint ventures) έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για αυτές για την αναβάθμιση των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία έχει εταιρείες με κύρος, δυναμικότητα, εξωστρέφεια, και μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία που ενισχύει τη παραγωγική βάση της χώρας και παράλληλα ανοίγει ένα εξωγικό παράθυρο για την ελληνική υψηλή τεχνολογία προς τρίτες χώρες.