Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες πως συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης μέσα στη Συρία, κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας και Συρίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε θετική.

Ο Τραμπ, που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, πρότεινε σε ένα tweet την Κυριακή τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Το θέμα της ουδέτερης ζώνης, περιλαμβανομένης μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας που θα σχηματιστεί από εμάς -ένα θέμα που έχω θέσει από την εποχή Ομπάμα-, τέθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για έκταση 20 μιλίων» είπε ο Ερντογάν στα μέλη του κόμματός του AKΡ.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως η ζώνη θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν των 20 μιλίων, αλλά δεν είπε πόσο.

Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG πλήττουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους δύο εταίρους του ΝΑΤΟ.

Η YPG ήταν βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Τουρκία θεωρεί πως είναι τρομοκρατική οργάνωση και μια προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει εδώ και δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

Η χθεσινή τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες πραγματοποιήθηκε αφού ο Τραμπ απείλησε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή, αν οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν στην πολιτοφυλακή YPG.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το tweet του Τραμπ τού προκάλεσε λύπη, αλλά πως η τηλεφωνική συνδιάλεξη που έγινε αργότερα στη διάρκεια της ημέρας ήταν θετική.

Η απειλή του Τραμπ ότι θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας προκάλεσε επίσης ανησυχία στους επενδυτές, με αποτέλεσμα την πτώση της λίρας έως και 1,6% τη Δευτέρα. Ο Ερντογάν είπε πως ο ίδιος και ο Τραμπ συμφώνησαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να βελτιώσουν τις οικονομικές σχέσεις τους.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου να επιλύσει το θέμα αυτό στην ίδια γραμμή με το πνεύμα της συμμαχίας της, όσο τα δικαιώματα και οι νόμοι μας γίνονται σεβαστά» είπε. «Καταλήξαμε σε μια ιστορική συνεννόηση με τον Τραμπ χθες βράδυ».