Την επόμενη μέρα φαίνεται ότι προγραμματίζει η Τουρκία μετά την παραλαβή των S-400, την ακύρωση παραλαβής των F-35 και την αποπομπής της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Sabah» Άγκυρα και Μόσχα φαίνεται να βρίσκονται σε συζητήσεις για την προμήθεια, και μάλιστα με τη μέθοδο της συμπαραγωγής, αριθμού μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Η «Daily Sabah» αναφέρει ως πηγή τόσο τις δηλώσεις στελεχών της ρωσικής Rostec, όσο και αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Με δεδομένη την ανάγκη αντικατάστασης των 49 αναβαθμισμένων μεν αλλά παλαιών F-4 Phantom II, αλλά και των 38 παλαιότερων F-16 Block.30, μέχρι την έλευση του υπό ανάπτυξη τουρκικού μαχητικούς TF-X, η Τουρκία έχει ανάγκη προμήθειας τουλάχιστον 40-60 μαχητικών, ως ενδιάμεση λύση, μετά την απώλεια των F-35.

Εκτός της πολιτικής και διπλωματικής κόντρας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον η χαμηλή τιμή του Su-35, σε συνδυασμό με τα προσδοκώμενα βιομηχανικά οφέλη της συμπαραγωγής, καθιστούν το Su-35, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στη συγκεκριμένη συγκυρία, μια ελκυστική λύση. Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2018 η Ρωσία πούλησε στην Κίνα 24 Su-35 έναντι $ 2,5 δισεκατομμυρίων, δηλαδή $ 105 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος, μαζί με τα όπλα και την υποστήριξη του, τη στιγμή που το κόστος του F-35, με τα όπλα και την υποστήριξη του ανέρχεται στα $ 150-160 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται τέτοιοι «ψίθυροι» από την Τουρκία. Όταν Τουρκία και ΗΠΑ αντάλλασαν δηλώσεις για τους S-400 και F-35 ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μας παραδώσουν τα F-35, θα απευθυνθούμε σε άλλους προμηθευτές». Φαίνεται λοιπόν ότι η επιλογή του Su-35 είναι υπαρκτό σενάριο και εξετάζεται από την Άγκυρα.

Comments

 1. Αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει 100% το όλο θέμα με τις σχέσεις ΗΠΑ-τουρκίας πρέπει να δουν με σοβαρότητα οι…υπεύθυνοι το πως θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα ένα τέτοιο σενάριο απόκτησης Ρωσικών μαχητικών από την τουρκία.

  Είχα ζητήσει και παλιότερα σε άλλο θέμα του defencereview εδώ (στο τελευταίο σχόλιο μου στην σελίδα) να υπάρξει εκτενές άρθρο πάνω στο θέμα:
  https://defencereview.gr/f-35-episimi-enimerosi-timon-apoktisis-k/

  Αξακολουθώ να πιστεύω πως ακόμη κι αν είχαμε διαθέσιμο όλο το σύνολο των F-16 και M-2000 θα ήταν πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να αντιμετωπίσουμε προηγμένα Ρωσικά μαχητικά (ιδίως σε μεγάλους αριθμούς). Απομένει φυσικά να δούμε αν,ποια και πόσα θα αποκτήσει η τουρκία και με τι πακέτο εξοπλισμού.

  Επίσης σε αυτή την συνέντευξη συζητούν και το πιθανότατο σενάριο να αποκτήσουμε 24 F-35.
  https://www.youtube.com/watch?v=Zvt2lT8qbZQ

  Ελπίζω πως δεν θα συμβεί αυτό (ή το να πάρουμε μόνο 24 F-35 χωρίς επιπλέον F-15 ή Rafale), αλλά ακόμη και με τα επιπλέον 24 F-35 πάλι δεν νομίζω πως θα έχουμε την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *