Την επόμενη μέρα φαίνεται ότι προγραμματίζει η Τουρκία μετά την παραλαβή των S-400, την ακύρωση παραλαβής των F-35 και την αποπομπής της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Sabah» Άγκυρα και Μόσχα φαίνεται να βρίσκονται σε συζητήσεις για την προμήθεια, και μάλιστα με τη μέθοδο της συμπαραγωγής, αριθμού μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Η «Daily Sabah» αναφέρει ως πηγή τόσο τις δηλώσεις στελεχών της ρωσικής Rostec, όσο και αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας. Με δεδομένη την ανάγκη αντικατάστασης των 49 αναβαθμισμένων μεν αλλά παλαιών F-4 Phantom II, αλλά και των 38 παλαιότερων F-16 Block.30, μέχρι την έλευση του υπό ανάπτυξη τουρκικού μαχητικούς TF-X, η Τουρκία έχει ανάγκη προμήθειας τουλάχιστον 40-60 μαχητικών, ως ενδιάμεση λύση, μετά την απώλεια των F-35.

Εκτός της πολιτικής και διπλωματικής κόντρας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον η χαμηλή τιμή του Su-35, σε συνδυασμό με τα προσδοκώμενα βιομηχανικά οφέλη της συμπαραγωγής, καθιστούν το Su-35, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και στη συγκεκριμένη συγκυρία, μια ελκυστική λύση. Υπενθυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2018 η Ρωσία πούλησε στην Κίνα 24 Su-35 έναντι $ 2,5 δισεκατομμυρίων, δηλαδή $ 105 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος, μαζί με τα όπλα και την υποστήριξη του, τη στιγμή που το κόστος του F-35, με τα όπλα και την υποστήριξη του ανέρχεται στα $ 150-160 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται τέτοιοι «ψίθυροι» από την Τουρκία. Όταν Τουρκία και ΗΠΑ αντάλλασαν δηλώσεις για τους S-400 και F-35 ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι «αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μας παραδώσουν τα F-35, θα απευθυνθούμε σε άλλους προμηθευτές». Φαίνεται λοιπόν ότι η επιλογή του Su-35 είναι υπαρκτό σενάριο και εξετάζεται από την Άγκυρα.