Τουρκία Social Media

Συνολικά ερευνήθηκαν 42.406 λογαριασμοί κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και ελήφθησαν δικαστικές ενέργειες κατά 18.376 χρηστών κοινωνικών μέσων στην Τουρκία κατά το 2018, ανέφερε η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Bianet επικαλούμενη έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Το μεγαλύτερο μέρος των δικαστικών ενεργειών που έγιναν κατά των χρηστών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, οφειλόταν στη «διεξαγωγή προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση, στην προώθηση τέτοιων οργανώσεων, στην κήρυξη προσχώρησης σε τρομοκρατικές οργανώσεις, μίσος, προσβολή κρατικών αξιωματούχων, απειλώντας την ακεραιότητα του κράτους και διάπραξη ομιλίας μίσους «, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Η Άγκυρα έχει βρεθέι στο στόχαστρο αρκετές φορές για την καταστολή των ειδήσεων και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 για την ανατροπή της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το κίνημα Gülen, το οποίο χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και μέχρι στιγμής έχει συλλάβει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις συνδέσεις με την ομάδα.

Οι κρατήσεις για απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωση στην Τουρκία προκλήθηκαν ιδιαίτερα μετά από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία κατά μιας κουρδικής πολιτοφυλακής τον Ιανουάριο του 2018.

Συνολικά 648 άτομα κρατήθηκαν μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 26 Φεβρουαρίου για τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενάντια στην επιχείρηση σύμφωνα με το Human Rights Watch.

«Το 2018 διερευνήθηκαν 110.000 λογαριασμοί κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, εντοπίστηκαν 45.000 χρήστες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και 7000 από αυτούς διαβιβάστηκαν σε δικαστικές αρχές», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Süleyman Soylu.