Κορυφαίοι διπλωμάτες Τουρκίας και Λουξεμβούργου διαφώνησαν έντονα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και του Λουξεμβούργου διαφώνησαν με αφορμή τις επικρίσεις των εκπροσώπων του μικρού ευρωπαϊκού έθνους για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία και την πιθανότητα μίας μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης του τουρκικού στρατού στη Συρία.

“Αν και κατανοούμε την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ανησυχούμε για ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Κορυφαία ανησυχία μας αποτελεί η  συνεχιζόμενη φυλάκιση δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών “, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν  σε συνέντευξη τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από διμερή συνάντηση στην Άγκυρα στις 14 Ιανουαρίου.

Ο επισκέπτης υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του FETÖ του Ιουλίου του 2016, η οποία στοίχησε τη ζωή περισσότερων από 250 ανθρώπων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν ή απολύθηκαν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια διετούς καταστάσεως έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στα πλαίσια αυτού που η Άγκυρα αποκάλεσε  προσπάθεια εκκαθαρίσεων κρατικών θεσμών από γραφειοκράτες που συνδέονται με την FETÖ.

Η ΕΕ επέκρινε έντονα την Τουρκία για την μαζική εκκαθάριση και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των θεμελιωδών ελευθεριών. Σταμάτησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία λόγω της αποκαλούμενης επιδείνωσης των δημοκρατικών προαπαιτούμενων.

Ο σεβασμός των καθολικά αποδεκτών δικαστικών αρχών, όπως το τεκμήριο της αθωότητας και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι μεταξύ των προσδοκιών από την Τουρκία, πρόσθεσε ο Άσελμπορν, αναφέροντας τις ανησυχίες της ΕΕ για το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Ο υπουργός, ωστόσο, ανανέωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Λουξεμβούργου για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, χαιρετίζοντας τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον Άσελμπορν για την επανάληψη των «επιχειρημάτων και των παραμορφωμένων γεγονότων που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το YPG, το PKK και την FETÖ». «Έχω προτείνει να πραγματοποιήσουμε μία επίσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να μάθετε την πραγματική κατάσταση με στοιχεία », δήλωσε.

Διαφορές στη Συρία

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης τις εκκλήσεις του Άσελμπορν για την Τουρκία ζητώντας του να μην παρεμβαίνει μονομερώς στη Συρία.

“Αν ανησυχείτε για τις μονομερείς ενέργειές μας, τότε ελάτε να καταπολεμήσουμε μαζί την τρομοκρατία. Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής στη Συρία εναντίον του ΡΚΚ και της ΙΣΙΣ είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της Ευρώπης “, δήλωσε, χρησιμοποιώντας ένα άλλο ακρωνύμιο για το ISIL.

Ο λόγος για τέτοιες λανθασμένες δηλώσεις είναι η αποτυχία της ΕΕ να μη διαχωρίσει την Τουρκία από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ανέφερε ο υπουργός. “Λες ότι θέλεις την ανεξαρτησία της Συρίας. Ναι, το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει το ίδιο πράγμα. Αλλά αυτή η τρομοκρατική οργάνωση καταλαμβάνει το 33% της Συρίας με σκοπό τη διαίρεση της Συρίας. Γιατί σιωπάς γι ‘αυτό; “είπε.

Ο Άσελμπορν, απαντώντας, υπενθύμισε ότι η Συρία βίωσε αρκετές στρατιωτικές ενέργειες από την αρχή του εμφυλίου πολέμου και ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Λουξεμβούργου, πιστεύει σε μη στρατιωτική λύση στο υπάρχον πρόβλημα σε μία χώρα κατεστραμμένη απ’τον πόλεμο.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποφύγει μια νέα ανθρώπινη τραγωδία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας φιλοξενώντας πάνω από τρία εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη της. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα επισκεφθεί στρατόπεδα προσφύγων στην συνοριακή πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Τουρκία.

Πηγή: Ηurriyetdailynews