Τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την τελετή τοποθέτησης τρόπιδας για την πρώτη από τις δύο φρεγάτες FREMM Evo, οι οποίες προορίζονται για το Ιταλικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί η κοπή ελάσματος του πλοίου τον περασμένο Απρίλιο. Η παράδοση του πρώτου πλοίο είναι προγραμματισμένη για το 2029 και του δεύτερου για το 2030. Η FREMM Evo στηρίζεται στην έκδοση της FREMM ASW με εξελιγμένα ηλεκτρονικά, αναβαθμισμένες αντιαεροπορικές/αντιβαλλιστικές ικανότητες και προβολή ισχύος στην ξηρά. Σχεδιαστικά η FREMM Evo διατηρεί το υπάρχον σκάφος και την πρόωση τύπου CODLAG (Combined Diesel-Electric And Gas) με τις κύριες αλλαγές να εστιάζονται στην υπερκατασκευή ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν τα νέα ηλεκτρονικά και όπλα. Τα πλοία της κλάσης έχουν ολικό μήκος 144 μέτρα, μήκος ίσαλου γραμμής 132,5 μέτρα πλάτος 19,7 μέτρα, μέσο βύθισμα 5,1 μέτρα και κοίλο 11,3 μέτρα ενώ εκτοπίζουν σε πλήρη φόρτο 6.500 τόνους.
Οι φρεγάτες έχουν σχεδιαστεί με αυξημένα χαρακτηριστικά stealth για μείωση του ηλεκτρομαγνητικού, θερμικού και ακουστικού ίχνους. Οι γραμμές της γάστρας και της υπερκατασκευής είναι συνεχείς συνδέοντας ομαλά τα δύο μέρη αποφεύγοντας τη δημιουργία διαφορετικών όγκων και γωνιών που θα ενίσχυαν το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος ενώ παράλληλα διαθέτουν κλήση για την ανακατεύθυνση των σημάτων των αντίπαλων ραντάρ μακριά από την πηγή. Η γάστρα είναι χωρισμένη σε τρία καταστρώματα και η υπερκατασκευή σε δύο συν τη γέφυρα του πλοίου. Στο νέο μοντέλο υπάρχει ευδιάκριτη αλλαγή της υπερκατασκευής όπου εφαρμόζεται η πρακτική των δύο νησίδων που φιλοξενούν τα νέα ραντάρ τύπου AESA καλύπτοντας αντίστοιχα το πρόσθιο και το οπίσθιο τόξο. Το προωστικό σκεύος του πλοίου είναι συνδυασμός ηλεκτρο-πρόωσης με αεροστρόβιλο σε σχήμα CODLAG κατά τον οποίο η ηλεκτροπρόωση χρησιμοποιείται για τις μικρές ταχύτητες και για τις υψηλές ταχύτητες μπαίνει σε λειτουργία και ο αεροστρόβιλος.
Το πλοίο διαθέτει δύο ηλεκτρικούς κινητήρες Jeaumont Electric με απόδοση 2.500 kW έκαστος που παίρνουν ισχύ από τις τέσσερις ηλεκτρομηχανές του πλοίου τύπου Issota Franchini VL1716 T2 ME οι οποίες αποδίδουν 2.190 kW για τα πρώτα δύο πλοία και τις Issota Franchini VL1716 HPCR οποίες αποδίδουν 2.800 kW. Το πλοίο διαθέτει δύο άξονες που καταλήγουν σε ισάριθμες πεντάφυλλες προπέλες μεταβλητού βήματος και ο κάθε ηλεκτροκινητήρας είναι κομπλαρισμένος πάνω στον κάθε άξονα. Ο αεροστρόβιλος είναι ο LM 2500 G4+ της General Electric που αποδίδει 35.320 kW στις 3.600 στροφές το λεπτό και δίνει κίνηση στους δύο άξονες μέσω ενός cross-connecting gearbox της RENK. Η μέγιστη ταχύτητα του πλοίου είναι οι 27 κόμβοι ενώ με τους ηλεκτροκινητήρες η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τους 16 κόμβους που δίνει ακτίνα πλεύσης στα 6.000 ναυτικά μίλια. Στην πλώρη υπάρχει ένας προωθητήρας πλώρης για την υποβοήθηση των ελιγμών σε λιμένες. Το σύστημα διεύθυνσης του πλοίου αποτελείται από διπλά πηδάλια στην πρύμνη.
Ο κύριος αισθητήρας των πλοίων είναι το ραντάρ πολλαπλού ρόλου Kronos DBR στην έκδοση Full, τεχνολογίας AESA. Το Kronos DBR αποτελείται από τέσσερις στοιχειοκεραίες που λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων C και τέσσερις στοιχειοκεραίες που λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων X. Τέσσερις στοιχειοκεραίες είναι τοποθετημένες στον πρόσθιο ιστό και τέσσερις στον πίσω ιστό καλύπτοντας τόξο 360 μοιρών. Οι FREMM Evo έχουν τη δυνατότητα επιτήρησης χώρου και εντοπισμού βαλλιστικών απειλών μέγιστου βεληνεκούς 600-1.300 χιλιομέτρων. Η σουίτα Kronos DBR διαθέτει έναν διαχειριστή συστήματος ικανό να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τόσο τα δύο ραντάρ διαφορετικής ζώνης όσο και τη νέα σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου του πλοίου, διασφαλίζοντας την καλύτερη χρήση και των δύο συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων συντονισμένης ηλεκτρονικής επίθεσης. Επίσης η ELT Group θα προμηθεύσει και ένα σύστημα C-UAS με καινοτόμες δυνατότητες, όπως τεχνικές Cyber RF, αλγόριθμους AI και Jammer, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το οποίο παρέχει επίσης δυνατότητα R-ESM, C-ESM και R-ECM. Η FREMM Evo είναι επίσης εξοπλισμένη με ένα νέο ραντάρ AESA τεσσάρων σταθερών στοιχειοκεραίων, οι οποίες εντοπίζονται κάτω από την αντίστοιχη κεραία IFF της Leonardo στον κύριο ιστό.
Η FREMM Evo διαθέτει επίσης δύο συστήματα ελέγχου πυρός ραντάρ/EO διπλής ζώνης τύπου NA-30S Mk.2 για τα δύο πυροβόλα και μια πλήρη σουίτα DSS-IRST (Distributed Static Staring IRST) που θα περιλαμβάνει τόσο σταθερούς όσο και περιστρεφόμενους πυργίσκους IR και πολλαπλού φάσματος τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα και στα δύο μπλοκ υπερκατασκευών. Τα πλοία ενσωματώνουν το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης SADOC Mk.4, το οποίο ελέγχει όλα τα συστήματα, τους αισθητήρες και τα όπλα του πλοίου, επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα δεδομένα και παράγει εικόνα τακτικής κατάστασης την οποία προβάλει σε οθόνες αφής, των 43 ιντσών, πολλαπλών ενδείξεων ή μπορεί να διαβιβάσει σε άλλα φίλια μέσα ή κλιμάκια διοίκησης μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων. την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού, παράλληλα με τη σουίτα Unmanned Management System (UMS) της Fincantieri για τον έλεγχο διαφορετικών τύπων μη επανδρωμένες πλατφόρμες.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην κυβερνοασφάλεια, καθώς τόσο το SMS όσο και το CMS είναι σχεδιαστικά ανθεκτικά στον κυβερνοχώρο, επιπλέον της εφαρμογής αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η σουίτα επικοινωνίας που βασίζεται σε IP θα βασίζεται στα πιο πρόσφατα καθορισμένα ραδιόφωνα λογισμικού (SDR) (V/UHF και HF) και στις δορυφορικές επικοινωνίες (C/X/Ku/Ka) από τη Leonardo (και άλλους παρόχους) που παρέχει επίσης τη σύνδεση πολλαπλών δεδομένων Επεξεργαστής (MDLP) στην εξελιγμένη έκδοση με ζεύξη δεδομένων 16, 22, VMF, JREAP και cryptos. Η FREMM EVO θα είναι εξοπλισμένη με το ίδιο σύστημα διαχείρισης πλοίων (SMS) της Seasnavy, το οποίο είναι ανθεκτικό στον κυβερνοχώρο, με μονάδα λογισμικού ελέγχου ζημιών και εξοπλισμό από τη Martec. Η κύρια διάταξη και σουίτα εξοπλισμού γέφυρας αναμένεται να είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο της τρέχοντος FREMM, με τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό ελέγχου και πλοήγησης που περιλαμβάνει δύο ραντάρ GEM Elettronica Gemini X/Ka, ένα από τα οποία υποστηρίζει επίσης έλεγχο ελικοπτέρων. Για ανθυποβρυχιακές αποστολές τα πλοία ενσωματώνουν το σόναρ τρόπιδα BlueMaster, το ποντιζόμενο σόναρ CAPTAS-4C και σύστημα αποφυγής ναρκών Thesan.
Το πλοίο θα διαθέτει δύο κύρια ναυτικά πυροβόλα Super rapido 76/62 με σύστημα Strales με αντιπυραυλικές δυνατότητες με το πυρομαχικό Dart. Το ένα πυροβόλο είναι εγκατεστημένο στην πλώρη και το δεύτερο πάνω από το ελικοδρόμιο, όπως και στην έκδοση FREMM ASW καλύπτοντας τόξο 360 μοιρών. Πίσω από το πλωριό πυροβόλο υπάρχουν δύο εκτοξευτές Α50 Sylver για αντιαεροπορικούς/ αντιβαλλιστικούς με 16x Aster 30 Block 1NT και χώρος για εγκατάσταση άλλων δύο Α50 Sylver ή δύο Α70 Sylver για μεταφορά έως 16 πυραύλων κρουζ MdCN Scalp Naval. Για στόχους εναντίων στόχων επιφανείας θα φέρει 2×4 εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων TESEO Mk2/E μέγιστου βεληνεκούς 350 χιλιομέτρων και δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων. Επιπλέον θα φέρει δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες για ελαφρές τορπίλες των 324 χιλ, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Lionfish 30 χιλ., δύο εκτοξευτές αντιμέτρων ODLS-20 και δύο συστήματα MASS (Multirole Acoustic Stabilized System). Τέλος όπως και οι δύο προηγούμενες εκδόσεις έχουν τη δυνατότητα να φέρουν και να φιλοξενήσουν μέχρι δύο ASW ελικόπτερα NFH-90 ή ενός NFH-90 και ενός ΕΗ-101.