Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου Υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας, İsmail Demir, η απόφαση για την επιλογή της αναδόχου εταιρίας παραγωγής του Altay θα ανακοινωθεί εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου. Η δήλωση του Demir έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) στην Άγκυρα.

Η είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τη δήλωση που είχε κάνει ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις 15 Δεκεμβρίου του 2017, ότι «η παραγωγή του Altay θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019 και ποιο συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του 2019» (https://defencereview.gr/stis-arches-tou-2019-paragogi-tou-altay/).

Τότε είχαμε σημειώσει ότι εάν ο στόχος της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει την παραγωγή του Altay στις αρχές του 2019, τότε η επιλογή της αναδόχου εταιρίας θα πρέπει να γίνει στις αρχές του 2018, προκειμένου να υπάρξει χρόνος έτσι ώστε να στηθεί και να οργανωθεί η γραμμή παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση ένα η παραγωγή του Altay ξεκινήσει στις αρχές του 2019, τότε το πρώτο Altay θα παραδοθεί στις αρχές του 2022, εάν ισχύει παλαιότερη ανακοίνωση της Otokar, ότι από την έναρξη παραγωγής μέχρι την έναρξη παραδόσεων μεσολαβεί ένα διάστημα 36 μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Νοεμβρίου 2017 η BMC, η FNSS και η Otokar κατέθεσαν τις προσφορές τους για το πρόγραμμα κατασκευής της 1ης παρτίδας των 250 Altay. Είχε προηγηθεί η κατάθεση της Τελικής και Βέλτιστης Προσφοράς (BAFO : Best and Final Offer) της Otokar, η οποία είναι η εταιρία που ανέπτυξε το Altay, τον Αύγουστο του 2016, που όμως απορρίφθηκε στις 9 Ιουνίου του 2017 λόγω «διαφωνιών επί ορισμένων όρων του συμβολαίου, κυρίως της τιμής». Την ίδια ημέρα προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός, ανοικτός για κάθε ενδιαφερόμενο.

Σχετικά με τις επιλογές του Ελληνικού Στρατού και για το πώς διαμορφώνονται τα επιχειρησιακά δεδομένα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκία μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση «Τα Altay έρχονται, η Ελλάδα θα μείνει απαθής;» (https://defencereview.gr/ta-altay-erchonte-ellada-tha-mini-apathis/)