Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Dassault Aviation, η οποία διεκδικούσε το πρόγραμμα νέου μαχητικού αεροσκάφους του Βελγίου με το Rafale, οι Βρυξέλες, με την επιλογή του αμερικανικού F-35, έχασε ένα οικονομικό και τεχνολογικό πακέτο συνολικής αξίας € 20 δισεκατομμυρίων για μια περίοδο 20 ετών.

«H Dassault Aviation αντιλαμβάνεται την κυρίαρχη απόφαση των Βελγικών Αρχών να επιλέξει την αμερικανική επιλογή για την αντικατάσταση των F-16.

Η Dassault Aviation δεν εκπλήσσεται από την απόφαση της Βελγικής Κυβέρνησης, καθώς ορισμένα σημάδια υπέρ του F-35 ήταν ξεκάθαρα εδώ και καιρό.

Η Dassault Aviation συμμετείχε στην γαλλική προσφορά στρατηγικής συνεργασίας προς τη Βελγική Κυβέρνηση με το Rafale και ένα οικονομικό και κοινωνικό πακέτο σε τομείς υψηλής τεχνολογίας αξίας € 20 δισεκατομμυρίων για 20 χρόνια. Η μοναδική συνεργασία της Γαλλίας και του Βελγίου, εκτός από την κλήση συμμετοχής, δεν εξετάστηκε.

Η επιλογή του F-35 είναι ένα κακό σημάδι για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Άμυνας. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι η αμερικανική επιλογή επικρατεί στην Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση της Dassault Aviation, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Υπενθυμίζουμε ότι το Βέλγιο επέλεξε το F-35 ως το νέο μαχητικό του αεροσκάφος για την αντικατάσταση των F-16 που διαθέτει. Συνολικά το Βέλγιο θέλει 34 F-35A, σε ένα πρόγραμμα ύψους $ 6 δισεκατομμυρίων περίπου.

Comments

 1. Μηδέν Ευρωπαίοι ή ΝΑΤΟικοί πελάτες είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για το Ραφάλ. Το κακό για τη Γαλλία είναι ότι δε διαθέτει την πολιτική ισχύ για να επιβάλει την αγορά του Ραφάλ και βασίζεται στην ποιότητα. Οι εξαγωγικές παραγγελίες που πήρε δεν είναι κι άσχημες, 84 α/φ. Αλλά όλες εκτός Ευρώπης με ένα μικρό πελατολόγιο αφού όλοι οι Ευρωπαίοι πελάτες έχουν «καβατζωθεί «από άλλους εξ ου και η καυστική ανακοίνωση.

  Πάντως δεν κατακρίνω χώρες όπως Βέλγιο και Ολλανδία για τα υποκειμενικά κριτήρια επιλογής που εφαρμόζουν αφού αισθάνονται (ορθώς ή λανθασμένα) ότι δεν έχουν και μεγάλη ανάγκη από ένοπλες δυνάμεις λόγω γεωγραφικής θέσης. Για χώρες όπως εμείς όμως που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια σχεδόν όλων των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, η ορθολογική οργάνωση των εξοπλισμών θα έπρεπε να είναι απόλυτη.

 2. Οι Γάλλοι προσέφεραν το συγκεκριμένο πακέτο στους Βέλγους! Σε εμάς θα έδιναν κάτι ανάλογο άραγε?
  Επίσης η Lockheed Martin έκανε έκπτωση περίπου 647 εκατομμυρίων ευρώ και έσβησε και το κόστος ανάπτυξης των F-35 για το Βέλγιο.
  Σε εμάς δεν έκοψαν ούτε σεντ για τα 84 F-16!
  Κάτι δεν πάει καλά και μας θεωρούν όλοι δεδομένους και μας πατάνε κανονικά!
  Είχα την εντύπωση πως μόνο η Τουρκία κέρδιζε κύρίως με την μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας απο τις αγορές της αλλά εδώ τελικά ισχύει οτι μόνο η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτα

  1. Η αναβάθμιση σημαίνει ότι μας έχει σαν πελάτη δεμένο γιατί δε θα μπορούσαμε να την αναθέσουμε κάπου αλλού. Δεν ξέρω τι περιθώρια διαπραγμάτευσης είχαμε. Κατά τα άλλα συμφωνώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *