Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Dassault Aviation, η οποία διεκδικούσε το πρόγραμμα νέου μαχητικού αεροσκάφους του Βελγίου με το Rafale, οι Βρυξέλες, με την επιλογή του αμερικανικού F-35, έχασε ένα οικονομικό και τεχνολογικό πακέτο συνολικής αξίας € 20 δισεκατομμυρίων για μια περίοδο 20 ετών.

«H Dassault Aviation αντιλαμβάνεται την κυρίαρχη απόφαση των Βελγικών Αρχών να επιλέξει την αμερικανική επιλογή για την αντικατάσταση των F-16.

Η Dassault Aviation δεν εκπλήσσεται από την απόφαση της Βελγικής Κυβέρνησης, καθώς ορισμένα σημάδια υπέρ του F-35 ήταν ξεκάθαρα εδώ και καιρό.

Η Dassault Aviation συμμετείχε στην γαλλική προσφορά στρατηγικής συνεργασίας προς τη Βελγική Κυβέρνηση με το Rafale και ένα οικονομικό και κοινωνικό πακέτο σε τομείς υψηλής τεχνολογίας αξίας € 20 δισεκατομμυρίων για 20 χρόνια. Η μοναδική συνεργασία της Γαλλίας και του Βελγίου, εκτός από την κλήση συμμετοχής, δεν εξετάστηκε.

Η επιλογή του F-35 είναι ένα κακό σημάδι για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Άμυνας. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι η αμερικανική επιλογή επικρατεί στην Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση της Dassault Aviation, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Υπενθυμίζουμε ότι το Βέλγιο επέλεξε το F-35 ως το νέο μαχητικό του αεροσκάφος για την αντικατάσταση των F-16 που διαθέτει. Συνολικά το Βέλγιο θέλει 34 F-35A, σε ένα πρόγραμμα ύψους $ 6 δισεκατομμυρίων περίπου.