Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Παιδείας, Ziya Selçuk, από το πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί, από σχολεία και βιβλιοθήκες, και καταστραφεί 301.878 βιβλία, τα οποία συνδέονται με τον Fethullah Gülen. Την είδηση δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», η οποία συνόδευσε το ρεπορτάζ της με εικόνες εξωφύλλων από κάποια από τα βιβλία που αποσύρθηκαν και καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Turkey Purge» η οποία, όπως αναφέρει η ίδια αποτελείται από «μια μικρή ομάδα νέων δημοσιογράφων που προσπαθούν να γίνουν η φωνή του τουρκικού λαού που υποφέρει από ένα καταπιεστικό καθεστώς», το 2016 ρίχτηκε στην πυρά ένα βιβλίο μαθηματικών διότι είχε τα αρχικά γράμματα, F και G, του Fethullah Gülen, μόνο που η αναφορά στα γράμματα F και G βρίσκονταν σε ένα πρόβλημα γεωμετρίας που έγραφε «από το σημείο F στο σημείο G».

Τον Δεκέμβριο του 2016, η τουρκική εφημερίδα «BirGün» δημοσίευσε την είδηση ότι από το 2016 μέχρι σήμερα περίπου 1,8 εκατομμύρια σχολικά βιβλία έχουν επανεκδοθεί με απάλειψη κάθε αναφοράς στη λέξη «Πενσυλβανία», όπου ζει ο Gülen. Επίσης δρόμοι που φέρουν το όνομα Gülen έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με τους οργανισμούς ελεύθερης έκφρασης «PEN International» και «English PEN» μέσα σε τρία χρόνια το εκδοτικό τοπίο στην Τουρκία έχει αλλάξει δραματικά με 29 εκδοτικούς οίκους να κλείνουν, με επείγοντα διατάγματα, διότι «διασπείρουν την προπαγάνδα των τρομοκρατών».

Σύμφωνα με την «English PEN», μετά το πραξικόπημα του 2016, 200 μέσα ενημέρωσης και εκδοτικοί οίκοι έχουν κλίσει, 80 συγγραφείς υπόκεινται σε έρευνα και διώξεις και 5.822 ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί από 118 δημόσια πανεπιστήμια. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αυξήσει δραματικά τον έλεγχο που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης και τις εκδόσεις.

Comments

  1. Είναι ξεκάθαρο ότι το τουρκικό καθεστώς πλέον έχει πολλές ομοιότητες με το ναζιστικό. Απλά το ένα ήταν άθεο ενώ το τωρινό έχει θρησκευτική ιδεολογία. Κατά τα άλλα αναθεώρητικη δύναμη που θεωρεί ότι τα τωρινά σύνορα δεν αντιστοιχούν στην πραγματική ισχύ της χώρας ( θεωρία ζωτικού χώρου), ανέλιξη στην εξουσία με εκλογές μετεξέλιξη σε δικτατορία προσωποκεντρική, καταπίεση μειονοτικών ή αντιπάλων πληθυσμών (διαχρονικά φασιστική λογική της Τουρκίας) εξόντωση πολιτικών αντιπάλων με απολύσεις και φυλακίσεις. Τώρα κάψιμο βιβλίων. Εισβολή σε τρεις γειτονικές χώρες και απειλή σε εμάς. Πολιτική κατευνασμού από όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Υπάρχει και αυτή η διαολεμενη ομοιότητα στην εμφάνιση Χίτλερ και Ερντογάν. Να μην ξεχάσουμε και την μεγάλη αγάπη και εκτίμηση του Χίτλερ στους Τούρκους και τη μωαμεθανική θρησκεία αλλά και προσωπικά στον Μουσταφά Κεμάλ που τον είχε ως ίνδαλμα και φυσικά την τεχνική εξόντωσης Αρμενίων και Ελλήνων την τελειοποίησε στους Εβραίους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *