Όπως έχει γίνει γνωστό, σύμφωνα με δημοσίευμα την τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν ανακοινώσει, με τη μορφή τελεσίγραφου, στην Τουρκία ότι αν προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 Triumph η Ουάσιγκτον δεν θα παραδώσει τα μαχητικά F-35. Η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στην Ελλάδα και τον κόσμο και μέχρι τώρα, σχεδόν 72 ώρες μετά το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας δεν έχει διαψευστεί από την Αμερικανική Κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει θέμα για την Ουάσιγκτον.

Η «Hurriyet» επικαλείται δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Βουλής, Volkan Bozkır, ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του, είπε ότι οι Αμερικανοί Αξιωματούχοι, σύμβουλοι μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου, με τους οποίους συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, του είπαν ότι «ένα πάρετε τους S-400 το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει την πώληση των F-35».

Χθες όμως, 27 Μαρτίου, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Nurettin Canikli, δήλωσε σίγουρος ότι το πρόγραμμα προμήθειας των S-400 δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα των F-35 και σημείωσε ότι το θέμα των S-400 «έχει τελειώσει, η συμφωνία με τη Ρωσία είναι οριστική» και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 εδώ και χρόνια, έχοντας καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις».

Υπενθυμίζουμε ότι Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο αγοράς αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου-μεγάλου βεληνεκούς Patriot από την Τουρκία. Αυτό επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Γάλλο-Ιταλική κοινοπραξία Eurosam για το σύστημα SAMP/T. Πάντως, διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σε αναλύσεις τους, αναφέρουν ότι η εμμονή της Τουρκίας για την προμήθεια των S-400 είναι ένα «δώρο» στον Πούτιν από τον Ερντογάν για το Αφρίν.