Το σημερινό συμβάν στην Λέρο με την σοβαρή κλοπή στρατιωτικού υλικού φέρνει στο φως τις διαχρονικές παθογένειες αναφορικά με τη φύλαξη και φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων δεδομένου πως η εικόνα των μέτρων φύλαξης σε ναυτικές και αεροπορικές βάσεις καθώς και στρατόπεδα είναι απογοητευτική!

Πρώτα απ’ όλα η χαμηλή στελέχωση και επάνδρωση δημιουργεί πολλαπλά κενά. Κατά δεύτερον η «χαλαρή» πειθαρχία διογκώνει το παραπάνω ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Όσο και εάν νομίζουμε πως με τις κάμερες καλύπτεται το κενό της λειψανδρίας το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Είναι δεκάδες τα συμβάντα σε ετήσια βάση όπου εισέρχονται άτομα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι στρατιωτικοί σκύλοι είναι από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία.

Με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένες ευπαθείς εγκαταστάσεις η πλειάδα των στρατιωτικών χώρων έχουν μέτρα ασφαλείας της πλάκας. Κυριολεκτικά. Το γράφουμε και το εννοούμε. Η άποψη που θέλει να φυλάσσονται μόνον οι νευραλγικές εγκαταστάσεις όπως καύσιμα, πυρομαχικά, οπλισμός και προσωπικό μαρτυρεί την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα της φύλαξη και φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ακόμα και ειδικές μονάδες που δημιούργησαν το ΠΝ και η ΠΑ όπως οι Φρουροί Ναυτικών Εγκαταστάσεων και οι Μοίρες Άμυνας Φρούρησης δεν έχουν επαρκή εκπαίδευση και κυρίως αριθμό προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στο ακέραιο. Για τον ΕΣ η κατάσταση είναι γνωστή. Οι μειώσεις θητείας είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν να υπάρχει επαρκές προσωπικό για τη φύλαξη των στρατοπέδων. Και από την άλλη η φράση «έλα μωρέ δεν βαριέσαι, σιγά μην τύχει σε μένα» αποτελεί το συστατικό στοιχείο της αποτυχίας.

Από τα πιο απλά όπως ο θαλαμοφύλακας να είναι με το κινητό στο χέρι μέχρι τα πιο σοβαρά όπως η έφοδος από τα αρμόδια όργανα να μην εκτελείται ή το περίπολο να πηγαίνει σε ορισμένα σημεία και όχι σε όλα, η εικόνα μέτρων φύλαξης των στρατιωτικών χώρων είναι απαράδεκτη.

Αφορά όλους τους κλάδους των Ε.Δ. Από την μια δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και από την άλλη η έννοια της υπηρεσίας αντιμετωπίζεται με περίσσεια χαλαρότητα ελέω της έλλειψης πειθαρχίας και επιβολής ποινών. Έχουμε φτάσει σε σημείο να υποτιμάμε τις απειλές με ανορθόδοξο και ασύμμετρο χαρακτήρα. Υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες και σχηματισμοί που ούτε καν έχουν περίφραξη. Οι δε κάμερες προφανώς και δεν είναι πανάκεια ενώ έχουν σοβαρούς περιορισμούς στις καιρικές συνθήκες πχ βροχόπτωση.

Θα μας πείτε εδώ μπήκε ο Ρουβίκωνας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λες και είναι καμία δημοτική υπηρεσία… Άραγε τι άλλαξε στους κανόνες εμπλοκές; Τι άλλαξε στη νομοθεσία; Τίποτα. Απολύτως τίποτα πέραν του να τοποθετηθούν 5-6 στρατονόμοι στη πύλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με υλικά καταστολής ταραχών. Μήπως να θυμηθούμε το ΠΑΜΕ που μπήκε στο Γ Σώμα Στρατού; Μήπως την εισβολή σε ραντάρ της ΠΑ στο Πήλιο;

Με αφορμή το περιστατικό της Λέρου πρέπει να πέσουν κεφάλια. Ανώτατοι αξιωματικοί πρέπει να παραιτηθούν ή να αποστρατευτούν. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν. Η φύλαξη και φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων δεν είναι κατά βάση θέμα χρημάτων. Είναι θέμα νοοτροπίας και αντίληψης. Και δυστυχώς η χαλαρότητα και έλλειψη πειθαρχίας φέρνει αυτά τα αποτελέσματα!