Το σημερινό συμβάν στην Λέρο με την σοβαρή κλοπή στρατιωτικού υλικού φέρνει στο φως τις διαχρονικές παθογένειες αναφορικά με τη φύλαξη και φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αφορά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων δεδομένου πως η εικόνα των μέτρων φύλαξης σε ναυτικές και αεροπορικές βάσεις καθώς και στρατόπεδα είναι απογοητευτική!

Πρώτα απ’ όλα η χαμηλή στελέχωση και επάνδρωση δημιουργεί πολλαπλά κενά. Κατά δεύτερον η «χαλαρή» πειθαρχία διογκώνει το παραπάνω ζήτημα της έλλειψης προσωπικού. Όσο και εάν νομίζουμε πως με τις κάμερες καλύπτεται το κενό της λειψανδρίας το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Είναι δεκάδες τα συμβάντα σε ετήσια βάση όπου εισέρχονται άτομα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι στρατιωτικοί σκύλοι είναι από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία.

Με εξαίρεση πολύ συγκεκριμένες ευπαθείς εγκαταστάσεις η πλειάδα των στρατιωτικών χώρων έχουν μέτρα ασφαλείας της πλάκας. Κυριολεκτικά. Το γράφουμε και το εννοούμε. Η άποψη που θέλει να φυλάσσονται μόνον οι νευραλγικές εγκαταστάσεις όπως καύσιμα, πυρομαχικά, οπλισμός και προσωπικό μαρτυρεί την έλλειψη σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα της φύλαξη και φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ακόμα και ειδικές μονάδες που δημιούργησαν το ΠΝ και η ΠΑ όπως οι Φρουροί Ναυτικών Εγκαταστάσεων και οι Μοίρες Άμυνας Φρούρησης δεν έχουν επαρκή εκπαίδευση και κυρίως αριθμό προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στο ακέραιο. Για τον ΕΣ η κατάσταση είναι γνωστή. Οι μειώσεις θητείας είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν να υπάρχει επαρκές προσωπικό για τη φύλαξη των στρατοπέδων. Και από την άλλη η φράση «έλα μωρέ δεν βαριέσαι, σιγά μην τύχει σε μένα» αποτελεί το συστατικό στοιχείο της αποτυχίας.

Από τα πιο απλά όπως ο θαλαμοφύλακας να είναι με το κινητό στο χέρι μέχρι τα πιο σοβαρά όπως η έφοδος από τα αρμόδια όργανα να μην εκτελείται ή το περίπολο να πηγαίνει σε ορισμένα σημεία και όχι σε όλα, η εικόνα μέτρων φύλαξης των στρατιωτικών χώρων είναι απαράδεκτη.

Αφορά όλους τους κλάδους των Ε.Δ. Από την μια δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και από την άλλη η έννοια της υπηρεσίας αντιμετωπίζεται με περίσσεια χαλαρότητα ελέω της έλλειψης πειθαρχίας και επιβολής ποινών. Έχουμε φτάσει σε σημείο να υποτιμάμε τις απειλές με ανορθόδοξο και ασύμμετρο χαρακτήρα. Υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες και σχηματισμοί που ούτε καν έχουν περίφραξη. Οι δε κάμερες προφανώς και δεν είναι πανάκεια ενώ έχουν σοβαρούς περιορισμούς στις καιρικές συνθήκες πχ βροχόπτωση.

Θα μας πείτε εδώ μπήκε ο Ρουβίκωνας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λες και είναι καμία δημοτική υπηρεσία… Άραγε τι άλλαξε στους κανόνες εμπλοκές; Τι άλλαξε στη νομοθεσία; Τίποτα. Απολύτως τίποτα πέραν του να τοποθετηθούν 5-6 στρατονόμοι στη πύλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με υλικά καταστολής ταραχών. Μήπως να θυμηθούμε το ΠΑΜΕ που μπήκε στο Γ Σώμα Στρατού; Μήπως την εισβολή σε ραντάρ της ΠΑ στο Πήλιο;

Με αφορμή το περιστατικό της Λέρου πρέπει να πέσουν κεφάλια. Ανώτατοι αξιωματικοί πρέπει να παραιτηθούν ή να αποστρατευτούν. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν. Η φύλαξη και φρούρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων δεν είναι κατά βάση θέμα χρημάτων. Είναι θέμα νοοτροπίας και αντίληψης. Και δυστυχώς η χαλαρότητα και έλλειψη πειθαρχίας φέρνει αυτά τα αποτελέσματα!

Comments

 1. Γιατί δεν πας εσύ να κάνεις καμιά σκοπιά έξω από τον χορό καλά τα λες άμα κάνεις 10 σκοπιές τον μήνα εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες θα σε πω εγώ

  1. 10 σκοπιες τον μηνα…. αυτα ειναι πολυ? Τι σκοπετα? 2ωρα? 4ωρα? 8ωρα?
   Οσον αφορα τις καιρικες συνθηκες, η υπηρεσια ειναι υποχρεωμενη να παρέχει τον καταλληλο εξοπλισμο… βεβαια ψιλα γραμματα στον ΕΣ.

   Τελος πάντων, το προβλημα μου στα σκοπετα ποτε δεν ηταν ποτε οι καιρικες συνθηκες ή οτι ηταν σε καθημερινη βάση…. αλλα το οτι τα γαμημενα φωτα του στρατοπεδου φωτιζαν εμενα και γω παραεξω δεν εβλεπα την τυφλα μου. Συνταγη αποτυχιας. Δεν θα εβλεπα ποτε απο που μου ηρθε αν γινοταν ποτε στραβη.

  2. Τι λες ρε μεγάλε σοβαρά οι δέκα σκοπιές το μηνα είναι πολλές;Μήπως να μην κάνουν καθόλου τα μαμοθρεφτα;
   Το 2006-2007 ήμουν Έβρο για
   6μηνες, τους 5 σε φυλάκιο πυρομαχικών στο Μεγάλο Δερειο.
   Σκόπια κάθε μέρα ,3 τρίωρα την μερα καλοκαίρι με +40 το μεσημέρι σε σκοπιές χωρίς καμία προστασία από τον ήλιο καμία σκια κοντά.
   Όλες οι σκοπιές ήταν κινητές έχοντας τομέα ευθύνης στον οποίο έπρεπε να κάνουμε ένα περίπολο 1, 5χιλιομέτρου στο οποιο κάναμε έλεγχο υπογράφοντας σε καμία 10-15αποθηκες.
   Σε Κάθε 3ωρο αυτή η δουλειά γινόταν τουλάχιστον 3 φορές.
   Μετα Κοζάνη όπου πάλι είχα 3 τρίωρα σε χειμώνα που είχε για δύο μήνες συνέχεια μείον μέρα κ νυχτα.
   Σκοπιά με – 18 στο 2.30-5.30 με γάντια, full face, κ την δερμάτινη με γούνινη επένδυση χλαινη του Στρατού.

 2. 1. Κανένα κενό δεν καλύπτετε πλέον από τις κάμερες διότι πχ στις 30 που μπορεί να διαθέτει μια στρατιωτική εγκατάσταση λόγο μη διάθεσης κονδυλίων για συντήρηση των καμερών να δουλεύουν το πολύ 10 … Άλλες που μπορεί να καταγραφούν μπορεί να καταγραφούν μόνο μέρα γιατί τα θερμικά είναι χαλασμένα για το βράδυ….
  2. Φωτισμός ,ανεπαρκείς …δεν διαθέτουν κονδύλια για λάμπες…
  3. Επάνδρωση….απλά τραγική….
  4.Σκυλαδες δεν υπάρχουν….φυλάκια δεν δύναται να μην φυλασονται από σκύλους…
  Ας ελπίσουμε η ξεφτίλα αυτή να γίνει μάθημα σε αυτούς που πρέπει .

 3. Σε καλο ποσοστο των επαγγελματιων των ε.δ. δεν υπαρχει η σωστη νοοτροπια
  Λειπει η οικειοτητα και η γνωση για τα οπλα.
  Λειπει η κουλτουρα και το να αγαπας αυτο που κανεις χωρις να φοβασαι.
  Η εκπαιδευση, ο επαγγελματισμος, η ωραια εικονα.

  Και κυριως λειπει η μαχιμοτητα και η ετοιμοτητα για αντιμετωπιση τυχον δυσαρεστου σκηνικου.
  Γενικα πολυς κοσμος δεν θα πρεπε να παιρνει ουτε το χιλιαρικο +, ειναι παιδια εξω ανεργα που γουσταρουν και το χουν. Αντε διωξτους ομως και βρες και το σωστο τροπο να γινεται αυτο..δυσκολο.

 4. εδω τιθεται και το θεμα ποσα στρατοπεδα χρειαζομαστε πραγματικα?κλεινοντας τα περιττα διοχετευεις πορους στα υπολοιπα. οι αυστραλοι και εδωσαν δις εν οψει των φ-35 σε υποδομες ασφαλειας. οταν και εαν ερθει η δικη μας ωρα μηπως κοπουμε στον τομεα ασφαλειας?

 5. 1.Οι υπηρεσίες λύνουν ένα θέμα ως προς την ενεργητική φύλαξη,δεδομένο οτι υπάρχει λειψανδρία το μόνο επικρατέστερο είναι επαύξηση θητείας για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών ή να δοθεί κίνητρο σε εθνοφύλακες,επιστράτους με οικονομικό όφελος-άμεσες μηνιαίες πληρωμές (όχι να περιμένουν γραφειοκρατικές διαδικασίες,οι κατά τόπους φρούραρχοι να κοινοποιούν τις ανάγκες, ώστε να καλύπτεται το κονδύλι για όλο το έτος από το οικείο γενικό επιτελείο).
  2.Μέτρα παθητικής ασφάλειας έχουν παρθεί σε πληθώρα μονάδων,οι CCTV εγκαταστάσεις έγιναν από στρατιωτικό προσωπικό,παίρνουν τα συστήματα πιστοποίηση;; (έλεγχος-επανεγκάτασταση)
  3.Η λανθασμένη λογική που επικρατεί είναι ότι οι στρατεύσιμοι λειτουργούν ως άτομα «σεκιούριτι» και αυτό
  χρησιμεύει!η αποστολή ενός στρατιώτη είναι η γνώση της αποστολής και η υπηρέτηση ενός οπλικού συστήματος.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ έπειτα ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
  4. Συνοδοί σκύλων-αξιοποίηση ζώων για φύλαξη εγκαταστάσεων.Ευτυχώς η φύση μας έχει χαρίσει τη γνώση από το ζωικό βασίλειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *