Ο Στρατηγός, Alexey Maslov, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της εταιρίας UVZ (UralVagonZavod Corporation) δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι το αναβαθμισμένο άρμα μάχης T-90M μπορεί να καταστεί το κύριο άρμα μάχης του Ρωσικού Στρατού. «Έχουμε ήδη αναπτύξει την έκδοση T-90MS για εξαγωγές. Ολοκληρώσαμε την έρευνα και την ανάπτυξη του και τι έχουμε; Ένα καλό άρμα μάχης T-90M. Σε ότι με αφορά πιστεύω ότι το T-90M Proryv μπορεί να γίνει το κύριο άρμα μάχης του Ρωσικού Στρατού», δήλωσε ο Maslov.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα ο Ρωσικός Στρατός αναμένεται να παραλάβει, μέχρι το 2025, 400 αναβαθμισμένα άρματα μάχης T-90M. Θα εξοπλίσουν τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις, ως ενδιάμεση λύση, μέχρι την προμήθεια επαρκούς αριθμού νέων αρμάτων μάχης T-14 Armata. Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία σκοπεύει να προμηθευτεί περί τα 2.300 άρματα μάχης T-14 Armata, αλλά λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης ενός τόσο μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, το συνολικό κόστος του οποίου ξεπερνά τα $ 13 δισεκατομμύρια, η πρώτη παραγγελία αφορά στην προμήθεια 100 T-14 Armata για τον εξοπλισμό 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας (Tamanskaya) μετά το 2020.

Το T-90M έχει αναπτυχθεί με βάση τα συμπεράσματα που αποκόμισε ο Ρωσικός Στρατός στη Συρία και αποτελεί μια εξέλιξη της έκδοσης T-90MS, αλλά με επιπλέον βελτιώσεις στους τομείς της προστασίας, της ευκινησίας και της ισχύος πυρός. Το άρμα δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης «Zapad 2017» η οποία πραγματοποιήθηκε από τι 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 και, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με τις επιδόσεις του.

Το κύριο πυροβόλο του T-90M είναι το 2A46M4 λείας κάνης των 125 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει, εκτός από συμβατικά πυρομαχικά, και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα 9M119 Svir (AT-11 Sniper-B) μέγιστου βεληνεκούς 5 χιλιομέτρων. Το πυροβόλο ενσωματώνει σύστημα σταθεροποίησης, κάτι που επιτρέπει στο T-90M να εκτελεί βολές στην κίνηση με μεγάλη πιθανότητα ευστοχίας. Ο δευτερεύον οπλισμός αποτελείται από το συζυγές πολυβόλο PKMT των 7,62 χιλιοστών, ενώ πίσω από τη θυρίδα του αρχηγού υπάρχει τηλεχειριζόμενος πύργος με πολυβόλο NSVT των 12,7 χιλιοστών. Ο πύργος του T-90M είναι νέας σχεδίασης ενισχυμένος με επιπλέον θωράκιση ERA, εμπρός και στα δύο πλευρά του πύργου.