Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανανέωσε χθες Τετάρτη για έναν χρόνο την εντολή της στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ώστε να συνεχίσει να επιτηρεί την εφαρμογή της συνθήκης ειρήνης.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εγγυάται ασφαλές περιβάλλον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για όλους τους πολίτες της και να υποστηρίζει» τη χώρα των Βαλκανίων, διαβεβαίωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ, μετά την ομόφωνη παράταση της εντολής της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης για 12 μήνες από το ΣΑ.

Η εντολή της πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ, ή EUFOR Althea, ανανεώθηκε ως τον Νοέμβριο του 2023 με την απόφαση 2658 (2022) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ή επιχείρηση Althea, άρχισε το 2004, με αποστολή την επιτήρηση της ασφάλειας και της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον (1995), που έβαλε τέλος στα τρία και πλέον χρόνια του πολέμου ανάμεσα στους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βόσνιους.

Δυνάμει της συμφωνίας δημιουργήθηκαν δυο οντότητες που απολαύουν ευρεία αυτονομία, η Σερβική Δημοκρατία και η Βοσνιοκροατική Ομοσπονδία. Ιδρύθηκαν επίσης διάφοροι θεσμοί που θεωρητικά εγγυώνται την ομαλή λειτουργία του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.