Σύμφωνα με το προγραμματικό αίτημα του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προς το Κογκρέσο το πρόγραμμα αντικατάστασης των ελικοπτέρων UH-1N της Αμερικανικής Αεροπορίας μπορεί να καθυστερήσει έως το 2020, εκτός και εάν το Κογκρέσο αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά $ 83,4 εκατομμύρια άμεσα. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αφορά στην αντικατάσταση των ελικοπτέρων UH-1N της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας με 84 νέα ελικόπτερα γενικών μεταφορών, πολλαπλού ρόλου.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το σχετικό συμβόλαιο επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο και τα πρώτα ελικόπτερα επρόκειτο να παραδοθούν το 2020. Αλλά δεδομένου ότι το Οικονομικό Έτος 2018 για τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, πιθανή αδυναμία του Κογκρέσου να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σημαίνει ότι η υπογραφή του συμβολαίου μετατίθεται για το Οικονομικό Έτος 2019 ή το Οικονομικό Έτος 2020. Σε περίπτωση υπογραφής του συμβολαίου το 2020, οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2022.

Για την Αμερικανική Αεροπορία το πρόγραμμα είναι σημαντικό δεδομένου ότι τα νέα ελικόπτερα, σε περίπτωση πολέμου, θα κλιθούν να υπερασπιστούν τα σιλό πυρηνικών όπλων στην αμερικανική επικράτεια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν και προσωπικό και οπλισμό. Το πρόγραμμα διεκδικούν η Sikorsky (θυγατρική της Lockheed Martin) με το ελικόπτερο HH-60U, μια βελτιωμένη έκδοση του γνωστού Black Hawk, και η Boeing, που σε συνεργασία με τη Leonardo προσφέρει το MH-139, μια έκδοση του πολιτικού AW-139.