Σε συνέντευξη του στο «Reuters» ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι είχε την εντύπωση ότι είχε συμφωνήσει με τον Ερντογάν να αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας Μπράνσον με αντάλλαγμα τη μεσολάβηση του στο Ισραήλ προκειμένου να αποφυλακίσει μια Τουρκάλα υπήκοος. Σημείωσε δε ότι δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση προς την Τουρκία για το θέμα του Μπράνσον: «Νομίζω ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που κάνει η Τουρκία. Νομίζω ότι κάνουν ένα φρικτό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στο παρασκήνιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου. Σ’ εκείνη τη συνάντηση ο Ερντογάν ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Τράμπ για να αφεθεί ελεύθερη μια Τουρκάλα υπήκοος από το Ισραήλ, ενώ ο Τραμπ ζήτησε την απελευθέρωση του Μπράνσον.

Ο Τραμπ πράγματι μεσολάβησε προς το Ισραήλ, το οποίο αποφυλάκισε και απέλασε την Τουρκάλα υπήκοο στις 15 Ιουλίου: «Έβγαλα αυτό το πρόσωπο έξω. Ανέμενα από εκείνον ότι θα άφηνε αυτόν τον αθώο και θαυμάσιο άνθρωπο και θαυμάσιο πατέρα και θαυμάσιο Χριστιανό», είπε χαρακτηριστικά, αλλά ο Μπράνσον παρέμεινε και παραμένει κρατούμενος στην Τουρκία.

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής της Ουάσιγκτον. Μετά ήρθαν οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία και πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ένταση και σύγκρουση.