Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι στις 26 Ιανουαρίου παρέλαβε τρία (3) μεταχειρισμένα UAV Heron, της ισραηλινής ΙΑΙ, τα οποία αγόρασε από τη Γαλλία, έναντι του ποσού των € 43 εκατομμυρίων ($ 48 εκατομμυρίων). Η Γαλλία απέσυρε τα Heron (Harfang σε γαλλική υπηρεσία), όπως και τα Le Sperwer, καθώς τα αντικαθιστά με MQ-9 Reaper και Patroller, αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον την υπόθεσης είναι ότι το κόστος της προμήθειας των Heron, για το Μαρόκο, ανήλθε στα € 43 εκατομμύρια περίπου, τη στιγμή που το κόστος μίσθωσης δύο (2) ίδιων UAV από την Ελλάδα ανέρχεται στα € 35 εκατομμύρια, για τρία (3) χρόνια. Τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό περιοδικό «Intelligence Online».

Εκτός των τριών (3) Heron, το κόστος της σχετικής σύμβασης περιλαμβάνει τον σταθμό ελέγχου και διοίκησης εδάφους, ποσότητα ανταλλακτικών και τους αισθητήρες και τα συστήματα ζεύξης δεδομένων τους. Όπως αναφέρει το «Intelligence Online» το κόστος της προμήθειας, αν το Μαρόκο αγόραζε τα συστήματα καινούργια, θα ήταν της τάξεως των € 150 εκατομμυρίων περίπου. Η συμφωνία Γαλλίας-Μαρόκου για τα Heron χρονολογείται από τις αρχές του 2014. Τα Heron παραδόθηκαν στη Γαλλία το 2008 για χρήση στο Αφγανιστάν και αργότερα στο Μάλι (μετά το 2013). Τον Μάιο του 2013 έγινε γνωστό ότι η Γαλλία αποφάσισε να προμηθευτεί δύο (2) αμερικανικά MQ-9 προς αντικατάσταση των Heron. Όπως φαίνεται το Μαρόκο κινήθηκε ταχύτατα και εξασφάλισε τα αποσυρόμενα γαλλικά UAV. Τα συστήματα έχουν «γράψει» περίπου 10.000 ώρες πτήσης έκαστο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, στα μέσα Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι ένα από τα θέματα της διήμερης επίσκεψής στο Ισραήλ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ήταν και η μίσθωση για τρία (3) χρόνια, από την Ελλάδα, δύο (2) Heron και ενός σταθμού εδάφους συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Το κόστος της προμήθειας αναμένεται να είναι της τάξεως των € 39 εκατομμυρίων (για τα δύο συστήματα, την εκπαίδευση, εγγυημένες διαθεσιμότητες και ολοκληρωμένο πακέτο τεχνικής υποστήριξης).

Τα Heron είναι UAV κατηγορίας MALE (Medium Altitude Long Endurance) και μπορούν να πετάν για 45 ώρες σε ύψος μεγαλύτερο των 35.000 ποδών (10,7 χιλιόμετρα). Μπορούν να φέρουν διάφορους αισθητήρες όπως συστήματα FLIR, ραντάρ συνθετικού διαφράγματος, συστήματα υποκλοπών για αποστολές ELINT-COMINT, συνολικού βάρους 250 κιλών. Με τη χρήση συστήματος ζεύξης δεδομένων μπορούν να διαβιβάζουν εικόνα τόσο στον σταθμό εδάφους όσο και σε άλλα φίλια μέσα.

Comments

 1. Προκειται προφανως για καραμπινάτο σκανδαλο, και το εχω γραψει εδω και καιρο και εδω και αλλου. Σε εμα σοβαρο Κρατος θα γινονταν ανακρισεις, και ο Παναγιωτοπουλος και ο Κουλός θα κινδύνευαν να πανε φυλακή.

  1. Έχει υπογραφει η σύμβαση?

   Η εντύπωση μου είναι ότι το λιβανίζουν όπως όλα τα αλλα

   Από παλιότερες συζητήσεις το κόστος ενοικίασης δεν είναι υπερβολικό σε σχέση με συμβάσεις άλλων χωρων

   Τώρα εάν κοιμόμαστε και χάνουμε ευκαιρίες από UAV μέχρι FREMM IT τι να πω

 2. Εδώ μιλάμε για καινούργια και με καινούργιο σοφτγουερ επικοινωνιας και νέου τύπου καλούδια επάνω και για αυτο το λόγο ειναι ακριβό…όπως ενα αυτοκίνητο 15 ετίας με ενα καινούργιο…

  1. Αν δεν έχεις λεφτά για «νέου τύπου καλούδια επάνω» μια χαρά είναι και το 15ετίας…
   Ασε που το στέλνεις και σε κανένα Pimp My Ride και στο κάνουν αγνώριστο…

 3. Παιδιά ηρεμήστε, η συμφωνία είναι του 2014 και τα παίρνουν τώρα, μετά 6 χρόνια. Τόσο γρήγορες συμφωνίες κάνουμε κι εμείς…
  Επίσης, έχουν τις ώρες τους και θα πρέπει μόνοι τους να τα συντηρούν σε πτήσιμη κατάσταση. Εμείς έχουμε εξασφαλισμένες διαθεσιμότητες. Είναι σαν να συγκρίνουμε Canadair με Erickson Skycrane

 4. Λες και αποκαθηλώνεται το όλο στρατιωτικό οικοδόμημα προμηθειών. Ας κοιτάξουμε μην βρεθεί κάποιος να ξαναπεί «διεπιστώθει έλλειμμα δυνάμεων». Δηλαδή οι ειδήσεις περί απόκτησης κρίσιμων συστημάτων παρά τα όσα θέλουν να αναφέρουν κάποιοι, είναι τραγικές για εμάς. Προμήθειες που έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και βελτίωση κατακόρυφα του συνόλου των ενόπλων δυνάμεων με κόστος κλάσμα του κόστους προμήθειας. 2 ιταλικές FREMM(1 με 1,2 δισ), 2+1 adelaide(300 εκατ. με τα όπλα τους), 4 βραζιλιάνικα υποβρύχια(350 εκατ.), 3 ΗΕRON( 43 εκατ), 40 MLRS + ATACMS/νέες ρουκέτες με συμπαραγωγή( 450 εκατ.), απόκτηση SH-60F όπως η Ισπανία προς (15-20 εκατ. το ένα), επιπλέον Mark V για τους αμφίβιους αντί των magna ή μεταχειρισμένων σουηδικών CB-90, τρενάρουν τις FOS για C-130/C-27/AS-332 για να μην μιλήσουμε για τα εκατοντάδες χιλιάδες υλικά που απλά ο αμερικανικός στρατός λέει ελάτε να τα πάρετε και μιλάμε από καρέκλες και οχήματα μέχρι ραντάρ και θερμικά /UAV κάθε είδους. Η κατάσταση είναι τραγική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *