Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τα νέα ρωσικά αντιαρματικά βλήματα Kornet-EM, ιδιαίτερα στην αυτοκινούμενη έκδοση, επί τροχοφόρου ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος, μπορεί να συντρίψει τα αμερικανικά άρματα μάχης M-1A2C Abrams, έκδοση η οποία ενσωματώνει το ισραηλινό ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Trophy. Για το TASS το Trophy δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει τα σύγχρονα αντιαρματικά βλήματα της Ρωσίας, ιδιαίτερα το Kornet-EM.

Το δημοσίευμα του TASS αναφέρει το βλήμα Kornet-EM, το οποίο εξοπλίζει το σύστημα Kornet-D1, το οποίο βρίσκεται σε φάση δοκιμών και προορίζεται για τον εξοπλισμό των αερομεταφερόμενων δυνάμεων του Ρωσικού Στρατού. Σε σύγκριση με τα εν υπηρεσία βλήματα Kornet, το Kornet-EM επιτυγχάνει μεγαλύτερο μέγιστο βεληνεκές, της τάξεως των 10 χιλιομέτρων, και αυξημένη ακρίβεια.

Επίσης το TASS αναφέρει ότι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η NPO High Precision Systems ξεκίνησε την ανάπτυξη μια νέας γενιάς αντιαρματικών συστημάτων (εκτοξευτή και βλήματος), τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Kornet. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία στόχος είναι η ανάπτυξη, έως το 2025, ενός συστήματος μέγιστου βεληνεκούς 6+ χιλιομέτρων με ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 1.500 χιλιοστών συν τη θωράκιση ERA.

Το TASS βασίζει το συμπέρασμα ότι το Kornet-EM μπορεί να συντρίψει το M-1A2C Abrams στην τακτική χρήσης του συστήματος από τον Ρωσικό Στρατό. Συγκεκριμένα, το αντιαρματικό δόγμα του Ρωσικού Στρατού αναφέρει τουλάχιστον δύο (2) βολές κατά ενός (1) στόχου, δηλαδή επίθεση κορεσμού. Από την άλλη το Trophy, αλλά και τα άλλα ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κορεσμού ή επιθέσεις στην κατακόρυφο (Top Attack). Αυτό είναι και το μειονέκτημα τους.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί και το γεγονός ότι το δημοσίευμα του TASS έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δήλωση του Bruce Jette, Γραμματέας Εξοπλισμών του Αμερικανικού Στρατού, ο οποίος είπε: «Εάν δείτε τι συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη, οι Ρώσοι δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με το M-1 Abrams». Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανικός Στρατός βρίσκεται σε μια φάση ενίσχυσης της παρουσίας του στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση και την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής άμυνας απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα επενδύει στο πυροβολικό (πρόγραμμα Long-Range Precision Fires) και στα άρματα μάχης (πρόγραμμα αναβάθμιση άνω των 750 M-1 Abrams στο επίπεδο M-1A2C).

Comments

  1. Το Kornet, είναι έτσι και αλλιώς ένα εξαιρετικό σύστημα.
    Επ’ ευκαιρία, εμείς διαθέτουμε 1.173 εκτοξευτές από 196 συστήματα Kornet-E (τα πιο πολλά Χ 4, αλλά και πολλά μονά επί οχημάτων) , εμβέλειας 5.500 μ. Πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμίσουμε τους εκτοξευτές και να προμηθευτούμε επιπλέον και 3.000 βλήματα Kornet-M/-EM των 8 χλμ. (10 χλμ. με θερμοβαρική κεφαλή).
    Με 900 χιλ. αναβαθμίζεται το κάθε 4πλο σύστημα (συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των υφιστάμενων βλημάτων), ενώ ο προμηθευτής δίνει ως bonus και έναν εκτοξευτή χειροβομβίδων AG-30, καθώς και νέα συστήματα σκόπευσης λέιζερ ημέρας/νύχτας (κόστος αναβάθμισης 900 χιλ. Χ 196 = 180 εκ. περίπου).
    Με 800 χιλ., ο προμηθευτής πωλεί κάθε νέο (μονό) εκτοξευτήρα και 10 βλήματα (εάν ενδιαφερόμαστε), αν και νέα προμήθεια Ρωσικού συστήματος, καλό θα ήταν για πολλούς λόγους να αποφευχθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *