Στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης η TAI (Turkish Aerospace Industries) έδωσε λεπτομέρειες για την πρόοδο του προγράμματος ανάπτυξης του εκπαιδευτικούς-ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους Hurjet. Όπως ανακοίνωσε η TAI μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει απορροφήσει $ 240 εκατομμύρια, ενώ ο κινητήρας ο οποίος προορίζεται για το αεροσκάφος είναι ο ευρωπαϊκός EJ-200, που φέρουν τα μαχητικά Eurofighter.

Επιπλέον η TAI ανακοίνωσε ότι το σχέδιο ανάπτυξης και μιας δικινητήριας έκδοσης δεν θα προχωρήσει διότι διαπιστώθηκε ότι καταναλώνει δύο φορές περισσότερο καύσιμο και είναι 1,5 φορά πιο βαρύ. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι, σε συνεργασία με μια τουρκική εταιρία, η οποία δεν κατονομάζεται, αναπτύσσεται ένα εξωτερικό ατρακτίδιο με πολυβόλο των 20 χιλιοστών.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Hürjet βρίσκεται σε φάση αναλυτικής σχεδίασης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020, με στόχο η πρώτη πτήση του αεροσκάφους να γίνει το καλοκαίρι του 2022. Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των εκπαιδευτικών T-38M Talon, από το 2025 και μετά, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη μιας έκδοσης ελαφρού μαχητικού, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Hürkuş για λογαριασμό του Τουρκικού Στρατού, ο οποίος έχει εκφράσει σχετική επιχειρησιακή απαίτηση, για ένα αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης.