Καταλυτικός είναι ο ρόλος των ισραηλινών Μ-270 MLRS και γενικότερα του ισραηλινού πυροβολικού εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, ισραηλινός εκτοξευτές Μ-270 MLRS βάλει εναντίον των θέσεων της Χαμάς με ρουκέτες ACCULAR (στον Ισραηλινό Στρατό αναφέρονται και ως «Romach») των 122mm. Σημειώνεται πως οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει τις ρουκέτες ACCULAR με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα.

Οι εκτοξευτές Μ-270 του Ισραηλινού πυροβολικού εξοπλίζονται με μεικτό φόρτο ρουκετών Μ26 καθώς και ACCULAR. Κάθε εκτοξευτής φέρει 18 ρουκέτες ACCULAR των 122mm οι οποίες μπορούν να γίνουν και ρουκέτες ακριβείας με την τοποθέτηση μιας ειδικής συλλογής από την Elbit Systems (σύμφωνα με τη κατασκευάστρια εταιρεία έχουν CEP μικρότερο των 10 μέτρων). Κάθε ρουκέτα ACCULAR των 122mm φέρει πολεμική κεφαλή των 20 κιλών.

Σημειώνεται πως η Elbit Systems έχει καταθέσει ανάλογη πρόταση στον Ελληνικό Στρατό και το Πυροβολικό Μάχης προκειμένου ένα μέρος του ελληνικού αποθέματος ρουκετών JROF των 122mm να γίνουν ρουκέτες ακριβείας στα πλαίσια του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 του Στρατού Ξηράς.

Σε κάθε περίπτωση τα ισραηλινά Μ-270 MLRS εμφανίζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Μ-270 MLRS. Υπενθυμίζεται ότι το ισραηλινό πυραυλικό οπλοστάσιο είναι πολυπληθές και περιλαμβάνει εκτός των ACCULAR, τους πυραύλους Predator Hawk μέγιστου βεληνεκούς των 370 χιλιομέτρων και ενιαίας (unitary warhead) πολεμικής κεφαλής 140 κιλών καθώς και τους πυραύλους EXTRA μέγιστου βεληνεκούς των 150 χιλιομέτρων και πολεμικής κεφαλής 120 κιλών. Αξίζει να τονιστεί πως οι πύραυλοι EXTRA είναι η χερσαία έκδοση των αερομεταφερόμενων ισραηλινών όπλων κρούσης μακράς ακτίνας (stand off) τύπου Rampage, βλήματα τα οποία θα προμηθευτεί και η Πολεμική Αεροπορία.

Τόσο οι ACCULAR όσο και οι πύραυλοι EXTRA και Predator Hawk θα αποτελούσαν δυνητικές επιλογές εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS του Πυροβολικού Μάχης σε περίπτωση που καταστεί αδύνατη η αποδέσμευση των αντίστοιχων Αμερικανικών πυραυλικών όπλων όπως των PrSM/ Deepstrike. Σε άλλη περίπτωση οι ελληνικοί Μ-270 MLRS θα μπορούσαν να εκσυγχρονίζονταν τόσο με βάση τη πρόταση της LM ενώ κάποιοι άλλοι με βάση το ισραηλινό ή το γερμανικό πακέτο εκσυγχρονισμού με στόχο το ελληνικό πυραυλικό οπλοστάσιο να είναι διευρυμένο και με πρόσβαση σε διαφορετικά οπλικά συστήματα.

Κλείνοντας, οι πύραυλοι EXTRA και Predator Hawk θα μπορούσαν να εξεταστούν από το ελληνικό επιτελείο στα πλαίσια ενός προγράμματος απόκτησης νέων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων όπως του EuroPULS, οπλικό σύστημα απαραίτητο για την ελληνική αποτροπή και με ευρύ φάσμα πυραυλικών όπλων.

Το ιλιγγιώδες κονδύλι της τάξης του 1.081.000.000 δισεκατομμυρίων που ζητά η Lockheed Martin πρέπει οπωσδήποτε να επαναξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Πυροβολικού και το ΓΕΣ/ΓΕΕΘΑ και να εξεταστεί κάθε άλλη δυνατή εναλλακτική για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS του Πυροβολικού Μάχης. Διότι με 1 δισεκατομμύριο ίσως να αξίζει να προμηθευτούμε νέους εκτοξευτές και παράλληλα να διασφαλίσουμε πως το παρόν απόθεμα ρουκετών Μ26 και πυραύλων ATACMS θα είναι λειτουργικό με πρόγραμμα επαναπιστοποίησης των πυραύλων. Ή αντί της αμερικανικής πρότασης να στραφούμε σε επιλογές εκσυγχρονισμού των Μ-270 MLRS από Ευρώπη ή Ισραήλ.

Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών εκτοξευτών Μ-270 MLRS θα μπορούσε να έχει δυο αναδόχους (ΗΠΑ και Ισραήλ για παράδειγμα ή Ισραήλ και Ευρώπη εναλλακτικά) ώστε να διασφαλιστεί πως ο Ελληνικός Στρατός θα έχει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα όπλων και πυραυλικών συστημάτων (είτε αμερικανικό/ ισραηλινό οπλοστάσιο είτε ευρωπαϊκό/ ισραηλινό/ αμερικανικό) τα οποία θα είναι διαθέσιμα δίχως αστερίσκους ή μακροχρόνιες καθυστερήσεις που θα ισοδυναμούν με έμμεση άρνηση αποδέσμευσης.

Στη τελική εάν θέλουμε πραγματικά να πιέσουμε τη Lockheed Martin να ρίξει το κόστος ας της επιδείξουμε πως υπάρχουν και «αλλού πορτοκαλιές»…