Ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Eyal Zamir, ανακοίνωσε ότι παύουν οι συζητήσεις για την πώληση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Merkava σε τρίτες χώρες, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Όπως ανακοινώθηκε η απόφαση πάρθηκε μετά από έντονες συζητήσεις με τη SIBAT, που είναι η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας. Η είδηση έχει ενδιαφέρον και για την Κύπρο, καθώς στα τέλη Ιουνίου του 2023, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» δημοσίευσε την είδηση ότι η Κύπρος διαπραγματεύεται αγορά μεταχειρισμένων Merkava Mk.3. Η ισραηλινή εφημερίδα επικαλείται Κύπριο αξιωματούχο, ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η απόκτηση των Merkava Mk.3 από την Κύπρο ίσως να σήμαινε την αποστολή των κυπριακών T-80 στην Ουκρανία ή απλά την απόσυρση και την αντικατάσταση τους από τα ισραηλινά άρματα μάχης. Ωστόσο, ο πόλεμος στη Γάζα και η πιθανότητα επέκτασης των επιχειρήσεων στο Λίβανο οδήγησε το Ισραήλ στο να παύσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η ανακοίνωσε αναφέρει παύση των διαδικασιών και όχι ακύρωση τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η πώληση, αλλά σε ύστερο χρόνο και όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Συνεπώς το αν και πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή.

To Merkava Mk.3 είναι το πρώτο μέλος της οικογενείας Merkava το οποίο ενσωματώνει πυροβόλο των 120 χιλιοστών. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2003. Συγκριτικά με το Merkava Mk.2 ενσωματώνει ισχυρότερο πυροβόλο, βελτιωμένο σύστημα κίνησης και βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Επίσης, ενσωματώνει ισχυρότερο κινητήρα μέγιστης ισχύος 1.200 ίππων. Ο πύργος μάχης σχεδιάστηκε εκ νέου προκειμένου να αποκτήσει ικανότητα ανεξάρτητης κίνησης από το όχημα. Εκτός του κύριου πυροβόλου των 120 χιλιοστών, ο οπλισμός του Merkava Mk.3 περιλαμβάνει πολυβόλα FN MAG και όλμο των 60 χιλιοστών. Η αναχορηγία του κύριου πυροβόλου είναι 46 πυρομαχικά.

Το 1995 παρουσιάστηκε η έκδοση BAZ του Merkava Mk.3 η οποία ενσωματώνει σύστημα προστασίας από ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές ουσίες, ισραηλινής σχεδίασης και ανάπτυξης κεντρικό σύστημα κλιματισμού και επιπλέον προστασία. Εξέλιξη της έκδοσης BAZ είναι η έκδοση Dor-Dalet, η οποία ενσωματώνει υποσυστήματα που ενσωματώνει και η επόμενη έκδοση του άρματος Mk.4. To Merkava Mk.3 Dor-Dalet ενσωματώνει βελτιωμένες και ενισχυμένες ερπύστριες, τηλεχειριζόμενο πύργο της Rafael, νέο ανεξάρτητο πανοραμικό σκοπευτικό για τον αρχηγό πληρώματος (ικανότητα «Hunter-Killer») και προηγμένα θερμικά συστήματα όρασης για τον αρχηγό και τον πυροβολητή.